OBILJEŽAVANJE DANA PLANETE ZEMLJE U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 5.05.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila u 190 zemalja svijeta. Cilj je podizanje svijesti ljudi o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša. Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je “Investiraj u našu planetu“, kako bi se skrenula pažnja na klimatske promjene na Zemlji, i kako bi pronašli put da ublažimo iste za dobrobit cijelog čovječanstva. Šume imaju najvažniju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Pravilna briga o šumama podrazumijeva da se sade nova stabla i zamjenjuju ona posječena, što predstavlja jedno od ključnih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena.

U petak, 22.04.2022. godine svečano smo obilježili Dan planete Zemlje zajedničkim aktivnostima društva ZEOS eko-sistem d.o.o. i Druge osnovne škole. Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi je Operater sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini. Odabrali su našu školu kako bi nam uredili dio školskog dvorišta. Finansiranje ove aktivnosti je osigurano od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., a implementaciju uređenja dvorišta je izvršila stručna služba KJKP Park d.o.o. Sarajevo.

Naši učenici su uz pomoć svojih nastavnika pripremili priredbu i izveli program o važnosti Dana planete Zemlje. Uz pjesmu, ples, recitacije i izložene likovne radove, poslali su poruku o značaju očuvanja prirodnih resursa, vode, zraka i tla. Bilo nam je zadovoljstvo što su na priredbi bili prisutni predstavnici društva ZEOS eko-sistem d.o.o. i brojni gosti koji su oduševljeno podržali sve učesnike programa.  

Želimo se zahvaliti društvu ZEOS eko-sistem d.o.o. što je odabralo našu školu za partnera i nadamo se da će se ovaj vid saradnje nastaviti  i dalje.

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA