PROJEKAT VOLIM MATEMATIKU

Datum objave: 21.03.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Dana, 4. i 5. marta 2024. godine, u prostorijama Dječije kuće Novo Sarajevo, održan je naučno-popularni skup povodom obilježavanja Međunarodnog dana matematike u okviru projekta Volim matematiku.  

Međunarodni dan matematike je prilika da se široj društvenoj zajednici predstavi esencijalna uloga koju matematika i matematičko obrazovanje igraju u naučnim i tehnološkim otkrićima kao i poboljšanju kvalitete života.

Matematika je sveprisutna i značajna. Tehnološka i naučna dostignuća, vremenska prognoza, izgradnja puteva i zgrada, moderne komunikacije, vještačka inteligencija, istraživanje svemira i mnoge druge stvari bile bi nemoguće bez matematike. Ciljevi ovogodišnjeg projekta Volim matematiku su bili:

  • jačanje veza onih koji vole i koriste matematiku;
  • razgovor o matematici na drugačiji način;
  • prilika za interakciju različitih skupina, nastavnika i učenika; univerzitetskih, srednjoškolskih i osnovnoškolskih nastavnika matematike;
  • diskusija o nastavi matematike sa različitih aspekata, detekcija problema i detekcija koraka ka poboljšanju nastave matematike;

Posebnost obilježavanja ovogodišnjeg projekta Volim matematiku je učešće naše nastavnice matematike i informatike Rialde Bibuljice koja je prihvatila vrlo važnu ulogu u ovoj stručnoj konferenciji, ulogu voditeljice projekta. Kao zaljubljenica u matematiku, vrlo rado je prihvatila poziv sa željom da istakne važnost samog predmeta matematika kao i važnost matematike u nastavi i obrazovanju.

Zahvaljujemo se našoj nastavnici Rialdi na učešću u ovom naučnom skupu i što je predstavila našu Drugu osnovnu školu u najboljem svjetlu.

Matematika je ključ za cjelokupno ljudsko znanje.

L. Ojler

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA