Školo, sretan ti rođendan!

Datum objave: 28.05.21 Objavio: admin

Dragi učenici, poštovani roditelji, prijatelji i uposlenici škole, upućujem vam srdačne selame i pozdrave uz želje da vam zdravlje bude vjerni pratilac!

Evo nas na još jednoj rođendanskoj proslavi, 113. rođendan Druge osnovne  škole. Ova školska godina je počela neobično, uz različite kombincije, uz kombinacije oko kojih se ne kombinuje i ne kalkuliše, ali… prilagođavali smo se. Na sličan način školska godina i završava, pa i rođendan obilježavamo drugačije, uz prisutnost neprisutnih, odnosno online prisutnih.

 „Sve je u glavi – pojednostavi!“– misao koja nam je tokom školske godine bila vodilja, djelovali smo u skladu s njenom srži, pa smo odlučili i rođendansku proslavu obilježiti tako, mada smo svjesni da cifra – 113 zaslužuje mnogo. Tako ćemo mi kombinovati sljedeće kombinacije – trud i rad, kvalitet i kvantitet, ali realizacija će ipak biti online u skladu s poštivanjem svih naredbi i  preporuka.

Jedna poslovica kaže:„Niko ne piše o vozovima koji  stižu na vrijeme!“- a toliko se truda, zalaganja, proaktivnog djelovanja uloži u odgoj i obrazovanje jedne generacije koja će se moći nositi sa izazovima koje nam vrijeme donosi, da je neslućeni uspjeh doći na vrijeme, poput voza.

Izazovi koji su nam se na početku činili zanimljivim, zahtijevali su dodatni napor, jer jednakost je imperativ koji nije lako ispoštovati- svako dijete je jednako važno!

Ali, maestri emocija (vlastitih i tuđih), maestri koji su ponekad ronili kao gnjurci, pa se poput sokolova dizali u visine, maestri koji su tragali za smislom, za znanjem, za adekvatnim načinom, za olakšicama kako motivirati nešto što je jednako maestralno skriveno negdje u dubini  dječije duše… maestri su dorasli izazovu koji je postavljen pred njih! 

Voz Druge osnovne škole čine vagoničići učenika, roditelja i uposlenika koji su svako na svoj način dali nemjerljiv doprinos da naš voz stiže tačno na vrijeme. U ovim promjenjivim vremenima – to je uspjeh! Uspjeh koji se slavi tišinom, jer nema riječi koje bi mu bile srazmjerne, to najbolje izražavaju emocije svih nas koji smo samo puzla u slagalici.

Stoga, povodom Dana Druge osnovne škole, želim uputiti iskrene čestitke svima počevši od učenika, roditelja, uposlenika, saradnika i prijatelja naše škole na prilagođavanju promjenjivostima za koje ne znamo koliko i dokad važe. 

Bravo za izgrađene nasipe hrabrosti koji su zaustavili poplavu straha i pažnju usmjerili na znanje, na odgoj, na utjehu, pažnju, osmijeh, lijepu riječi, sve ono što je bilo potrebno, a možda i nije po standardima ili NPiP-u …. 

Bravo za svaku sačuvanu kariku lanca, bravo za stvaranje halke koja je neraskidivo čvrsto držala ono najbitnije – našu djecu. Ponosan sam na sve vas.

Ovim riječima završavam i prepuštam vas programu koji su pripremili naši vrijedni učenici.

EHO 6.BROJ