SVJETSKI DAN JABUKE

Datum objave: 20.10.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta. Obiluje vitaminima, a sadrži mali broj kalorija, pa nam brzo daje osjećaj sitosti. Brojna istraživanja pokazuju da jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti. Onda se nije čuditi da je jabuka dobila svoj dan. 20. oktobar se obilježava kao Svjetski dan jabuka. Prvi put je obilježen u Londonu 1990. godine, a kasnije se obilježavanje ovog dana proširilo na cijeli svijet. Škole, udruženja i brojni restorani rado ga obilježavaju i tako promovišu važnost jabuka za zdravlje.

U petak, 20.oktobra 2023. godine, naša škola je obilježila Svjetski dan jabuke. U holu škole je postavljena prigodna izložba na temu jabuke koju je pripremila nastavnica Edisa Subašić sa svojim učenicima. Pored crteža i 3D stabla jabuke, na izložbi su se našle i korisne informacije o važnosti jabuke, kao i pjesmice. Naše Indira Memić (pedagogica) i Alisa Mehmedspahić (psihologinja) koordinirale su timom volontera projekta „Volontiranje je cool“ i pratile su da cijeli događaj prođe u najboljem redu. Na stolu u holu su postavljene i korpe sa jabukama pa su svi posjetioci mogli prići i počastiti se ovom sočnom voćkom. Najmlađi učenici naše škole, prvi razredi, sa svojim učiteljicama su prošetali do Amka i kupili po jednu jabuku za užinu. Tako su učenici dobili vrijednu lekciju o važnosti pomaganja lokalnim preduzećima, kao i praktičan primjer  kako možemo jednostavno i lahko slatkiše i grickalice zamijeniti zdravom užinom – voćem.

Zahvaljujemo se svima koju su doprinijeli da ovaj dan u našoj školi prođe veselo i lijepo. Nadamo se da su naši učenici usvojili korisne informacije o zdravoj ishrani i da će rado konzumirati „kraljicu voća“.

Pripremila: Amra Mešić