POSJETA UČENIKA DEVETOG RAZREDA IZLOŽBI „ISTOČNO OD ZAPADA, ZAPADNO OD ISTOKA“

Datum objave: 30.09.24 Objavio: Rialda Bibuljica

U utorak 24.9.2024. godine učenici tri odjeljenja devetog razreda Druge osnovne škole su u pratnji predmetnih nastavnika i razrednika posjetili izložbu pod naslovom “Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića”, postavljenu u Brusa bezistanu.

Izložba, organizovana u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u BiH, Univerzitetskom bibliotekom u Bratislavi i Muzejom Sarajeva, ima poseban značaj, jer Bašagićeva rukopisna ostavština, pohranjena u Bratislavi 1924. godine, od 1997. godine nosi status UNESCO-ve svjetske dokumentarne baštine “Pamćenje svijeta”. Povod izložbi su 100. godišnjica osnivanja Bašagićeve zbirke i 90. godišnjica njegove smrti, kao i Dani slovačke kulture u BiH.

Ova jedinstvena prilika za učenike doprinosi razvoju kulturne svijesti i jačanju veze između obrazovanja i kulturnog naslijeđa, pružajući autentično iskustvo “učionice na otvorenom”.

Uz posjetu izložbi, učenici su iskoristili lijepo vrijeme i prošetali Baščaršijom. Nadamo se da će ovaj edukativni izlet ostati u lijepom sjećanju našim učenicima.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA