OKTOBAR: MJESEC KNJIGE I UMJETNOSTI

Datum objave: 17.10.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Umjetnost je i umjetnost življenja.

Jedan od oblika komunikacije je likovna ekspresija. U tom kontekstu, od izuzetnog je značaja poticati dječije stvaralaštvo i maštu u komunikaciji u smislu kreativnog izražavanja. Poticanje mašte kod djece je ključno za njihov razvoj. Ponašanje djeteta koje je ostalo satkano u nama, najviše se ogleda u emocijama i reakcijama na događaje u okolini a manifestuje se u vidu iznenađenja, radosti, osjetljivosti, igre… Suštinski, to je najljepši način da budemo sretni!

Kao što reče brilijantni Picasso, začetnik kubizma: „Svako je dijete umjetnik. Problem je ostati umjetnik nakon odrastanja.“

Na radost djece, postoje umjetnici koji su odrasli, ali u svom senzibilitetu i dalje nose iskrenu dječiju radost, empatiju i hedonizam u punom njegovom obliku. Kad se spoji ljubav prema književnosti i likovnoj umjetnosti, a ispunjen je uvjet formalnog obrazovanja u obje struke – kao produkt dobijete jednog vrijednog bibliotekara koji u svoje slobodno vrijeme piše i ilustruje knjige za djecu. Riječ je o našem školskom bibliotekaru, višem stručnom saradniku Enesi Ustamujić-Sejdić.

Književnost kao umjetnost lijepih riječi i likovna umjetnost koja kao oblik komuniciranja koristi likovni jezik nešto je što Ustamujić-Sejdić u svom dosadašnjem radu nastoji spojiti. U tom kontekstu, njen rad nastajao je u različitim okolnostima i različitim povodima, od odrastanja, školovanja, volontiranja, doprinosa zajednici, školskoj ustanovi, prijateljima, porodici, pa sve do specifičnih izazova pri izradi likovnih kreacija, rukotvorina, rada na knjigama, naučnim zbornicima, publikacijama, idejnim rješenjima i na koncu međusobnoj razmjeni znanja sa djecom.    

Ilustrirala je preko 30 knjiga kako eminentnih bh književnika, tako i regionalnih autora. Autorica je mnogih vizuelnih identiteta (logo rješenja) kao i tehnički urednik mnogih književnih djela. Njene priče i ilustracije objavljene su u časopisima za dječiju književnost Jedrenjak“ (Beograd), „Osmijeh“ (Podgorica), te u zbornicima „Stazama djetinjstva“ (Bosanska Krupa) i „Žena sa knjigom“ (Mostar). Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Udruženja „Žena sa knjigom“. Učestvovala je u svjetski poznatom projektu Imago Mundi, izlagala svoja likovna djela na kolektivnim izložbama, te na svojoj prvoj samostalnoj izložbi 2013. godine „Život pod maskama.“ Također, Ustamujić-Sejdić je jedna od protagonista našeg školskog časopisa „Eho“, te je s ponosom bila jedna od potpisnika impresuma prvih pet brojeva.

„Umjetnost je starosjedilac moje duše, a ni književnost nije bila njen podstanar, već sam ih odavno njegovala, te su rasle do granica koje se usuđujem prenositi na druge.“

 Na radost svih nas, jedna od posljednjih knjiga koja je ugledala svjetlo dana je dvojezična knjiga (engleski i bosanski) Istinite čarolije, a objavljena je u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama (Chicago), u okviru koje je istaknuta biografija o ilustratorici, a u njoj spomen naše Druge osnovne škole.

Rad na knjigama koje su obogaćene i slikom i tekstom, dajući im time osobit pečat i notu, predstavlja način na koji Ustamujić-Sejdić želi uzvratiti djeci, odužiti im se i poručiti da su svi jednako vrijedni. I da, postoje i trenuci kad se propituje i razotkriva ljudsku nesavršenost i slabosti, slijepo slijeđenje lagodnije staze do uspjeha, koja je podsjeti da uspjeh nije obećan, ali pretegne tas na vagi ubjeđenja koji kaže da skale vrednovanja ne smiju biti nametnute, nego samo zaslužene i odgovorno donesene. Živite svoje snove!

Pripremili: Tim za kulturnu i javnu djelatnost škole