DAN PLANETE ZEMLJE

Datum objave: 29.04.21 Objavio: Rialda Bibuljica

Dan planete Zemlje je prvi put obilježen 22. aprila 1970. godine, kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa. Danas ovaj dan obilježava više od 190 zemalja svijeta s ciljem da se ojača svijest svih generacija prema prirodnom okolišu i zaštiti prirode. Mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pažnja na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, te ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta. Tema ovogodišnjeg Dana planete glasi „Obnovimo našu Zemlju“.

Širom svijeta se organizuju brojne akcije koje za cilj imaju podizanje razine ekološke svijesti, edukaciju,kao i motivaciju djece, omladine i svih građana, da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje. Naši učenici su se i u ovom vrtlogu pandemije uključili u obilježavanje ovog značajnog dana. Svojim radovimasu prenijeli snažne ekološke poruke i na taj način skrenuli pažnju na očuvanje okoliša, kako bi se spriječile negativne posljedice po životnu sredinu.Obilježavanjem ovog dana učenici se upućuju u ekološku problematiku, razvijaju svijest o značaju ličnog primjera i lokalnog djelovanja.

Teško je pronalaziti ekološka rješenja, a neka od njih obuhvataju smanjenje otpada, recikliranje materijala, zabranu upotrebe štetnih hemikalija, zaustavljanje krčenja šuma, zaštitu ugroženih vrsta od izumiranja. Postajemo svjesni da su zadaci brojni, a njihovo rješavanje dugotrajno.Svako od nas treba pažljivo razmisliti o svojim postupcima, jer svi imamo jedan zajednički cilj, a to je očuvanje života na Zemlji.

NAŠA PLANETA JE NAŠA ODGOVORNOST!

 Pripremila: Emina Memija

FOTOGALERIJA