EDICIJA „BOŠNJAČKA KNJIŽEVNOST U 100 KNJIGA“ U SARAJEVSKOJ PRVOJ GIMNAZIJI

Datum objave: 10.05.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Svaki poklon je hvale vrijedan i za svaku poklonjenu publikaciju osjećamo iskrenu zahvalnost. Bibliotečki fond školske biblioteke je iznimno obogaćen kapitalno važnom edicijom „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“, a shodno rastu fonda, raste i širi se krug čitalaca a čitanje je složit ćete se, najefektnija relaksacija.

Prije svega, da vas upoznam sa par historijskih činjenica. Edicija se u kontinuitetu objavljuje počev od 1995. godine, kad ju je u Institutu za bošnjačke studije zasnovalo tadašnje rukovodeće tijelo Bošnjačke zajednice „Preporod“ na čelu sa prof. dr. Muhsinom Rizvićem, najznačajnijim historičarem bošnjačke i bh književnosti, a prema koncepciji najistaknutijih bošnjačkih autoriteta u pitanjima bosnističke nauke o književnosti neizbrisiv trag su ostavili i prof. dr. Enes Duraković, prof. dr. Munib Maglajlić, Alija Isaković i drugi. Edicija u izdanju Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ nagrađena je Priznanjem za očuvanje i valorizaciju književne baštine na ovogodišnjem 35. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu, što zaista govori u prilog vrijednosti i značaju ovog autohtonog projekta.

Glavni urednik Edicije je prof. dr. Sanjin Kodrić koji obnaša funkciju predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, a prema njegovim riječima ogroman posao i istaknut doprinos daje urednik Edin Mulać.

U sarajevskoj Prvoj gimnaziji koja je ujedno najstarija srednja škola u BiH i koju su pohađali mnogi eminentni pisci, glumci i kulturni djelatnici upriličena je svečana podjela Edicije svim osnovnim i srednjim školama na prostoru KS. Data aktivnost je realizirana u srijedu, 8. maja u sklopu manifestacije Dani Kantona Sarajevo. Projekat je od iznimnog značaja i isti je realiziran uz saradnju i podršku Ministarstva kulture i sporta, Vlade i Skupštine Kantona Sarajeva kao i neizostavnog učešća Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. S tim u vezi, prisutnima uz medijsku pratnju su se obratili predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

Ispred JU „Druga osnovna škola“ Ilidža/Hrasnica svečanoj ceremoniji podjele Edicija prisustvovala je Enesa Ustamujić-Sejdić, bibliotekar škole.

Ovaj izdavački poduhvat je uistinu jedan od kapitalnih projekata Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, kao i jedan od kapitalnih projekata u ukupnoj savremenoj kulturi Bosne i Hercegovine što iskreno pozdravljamo!

Koristimo se prilikom još jedanput zahvaliti na iznimno vrijednom poklonu!

Tekst pripremila: Enesa Ustamujić-Sejdić

FOTOGALERIJA