ILIDŽA ZA DJECU

Datum objave: 11.12.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U četvrtak, 08.12.2022. su učenike četvrtih razreda  posjetili članovi  Udruženja „Mali ambasadori Sarajeva“ kako bi predstavili djeci jedinstveni vodič kroz Ilidžu – Ilidža za djecu, namijenjen najmlađim naraštajima i prilagođen upravo njima, kako bi na jednostavan način naučili historiju podneblja u kojem žive, jednoj od najstarijih sarajevskih općina.

Udruženje „Mali ambasadori Sarajeva“ je nevladina organizacija zadužena za edukaciju i unpređenje obrazovanja najmlađih članova naše zemlje te željom da doprinesu svojoj zajednici. „Mali ambasadori Sarajeva“ brinu jedni o drugima i svakodnevno pomažu jedni druge. Cilj im je ispisati nove priče u historiji i kreativnom edukacijom uticati na pozitivne promjene.

Učenici su dobili brošure o kratkom vodiču “Sarajevo za djecu“ u kojem se nalaze razne znamenitosti, najslavnije ličnosti, upoznavanje sa bogatom prošlošću i glavnim gradom Bosne i Hercegovine, Sarajevom. U brošuri su spomenute Crtice o postanku Ilidže. U naselju Butmir, postojala je butmirska kultura koja je prekinuta od najezde Ilira koji su obitavali u gradinama na Igmanu, Bjelašnici i Jahorini koji se spuštaju oko 1. vijeka nove ere kada dolaze Rimljani i Rimsko Carstvo. Rimljani su u Butmiru prepoznali i otkrili da se na ovako malom području nalazi stjecište pitke vode, kisele i termalne vode. Na tom su mjestu odlučili sagraditi vile koje su bogato ukrašene mozaicima te sagradili termalni centar za održavanje tjelesne higijene.

Također, od Rimljana je nastalo naselje Aquae S…., dio na Ilidži duž rijeke Željeznice, odnosno izvor sumporne vode, gdje i dan danas, kada prođemo tim dijelom, možemo osjetiti miris sumpora. Tu je i naša glavna šetnica, od milja zvana „Mala aleja“. Što je za Stari Grad Ferhadija, to je za Ilidžu Mala aleja, zvana žila kucavica. Zatim najduže šetalište Velika aleja, Vrelo Bosne koje se nalazi u podnožju planine Igman. Mnoga predanja ovo vrelo vežu za porijeklo imena naše lijepe domovine. Potom su pomenute i vjerske građevine poput Hrama Svetog Save u Blažuju neposredno na raskrsnici puta koji vodi prema Vrelu Bosne i Crkva Uznesenja Marijina na Stupu. Smatra se da je svaki most pobjeda čovjeka nad prirodom ili eventualno preprekom koju mu priroda postavi, a to je naš Rimski most. Tokom vladavine Osmanlija iz 15. vijeka, napravljeno je Mezarje Velika drveta na Stupu. Spada u jedno od najstarijih mezarja u Bosni i Hercegovini i na listi je nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. 

Zahvaljujemo članovima udruženja „Mali ambasadori Sarajeva“ na posjeti i kreativnoj edukaciji naših đaka koja je izuzetno bitna za njihovo upoznavanje sa historijskim znamenitostima, nacionalnim spomenicima i generalno upoznavanja našeg lijepog grada Sarajeva.

Pripremila: Sanela Pekić

FOTOGALERIJA