INDIVIDUALNO STRUČNO USAVRŠAVANJE

Datum objave: 11.12.20 Objavio: Rialda Bibuljica

INDIVIDUALNO STRUČNO USAVRŠAVANJE NASTAVNIKA

U okviru individualnog stručnog usavršavanja, nastavnica razredne nastave Alma Festić-Kovač je 4.12.2020. godine, realizovala ogledni čas u I-2 razredu. Zanimljiva očigledna sredstva su pomogla pri realizaciji teme. Učenici su imali priliku na svoje radove prenijeti vlastito viđenje jednog zimskog motiva.

Cilj časa je bio razviti ljubav prema likovnoj umjetnosti, interes za likovno stvaranje i izražavanje, te prepoznati estetske vrijednosti u likovnom djelu. Na taj način se kod učenikarazvija kreativni i stvaralački potencijal, te sposobnost predstavljanja i prepoznavanja lijepog. Uz prethodnu tehničku pripremu, kritičku procjenu i uočavanje likovnog motiva, djeca su zaista uživala u samostalnom i praktičnom radu. Primjenjivali su prethodno usvojeno znanje, upoznalivrste linija/crta, debljinu, dužinu i pravce linija, te načine njihovog kombinovanja s tačkom, a sve u cilju predstavljanja teme. Primijenjeno je znanje kroz vježbu crtanja vizuelnog motiva „Zimsko drvo“, direktnim posmatranjem i na osnovu zamišljene slike, a sve zajedno je probudilokod učenika motivaciju i interes za rad.

Očigledna nastavna sredstva, zanimljivi zadaci i druge aktivnosti, tokom časa su plijenili pažnju svih prisutnih.Različiti oblici rada su omogućili učenicima da samostalno urade zadatak uz dosta kreativnosti.Čas je realizovan u korelaciji s drugim nastavnim predmetima, što se posebno dopalo učenicima i svi su zaista uživali.                     

Iskrene čestitke učenicima i njihovoj učiteljici!

Pripremila: Emina Memija

FOTOGALERIJA