KAKO UNAPRIJEDITI NASTAVNI PROCES KORIŠTENJEM UVIDA NEUROZNANOSTI?

Datum objave: 21.06.24 Objavio: Rialda Bibuljica

U svakom od nas postoji golemi svemir, labirint stanica i sinapsi koji nas, doslovno, čini onim što jesmo. Ovo tajanstveno carstvo, neviđeno i netaknuto, domaćin je našim najdubljim mislima, našim snovima, najljepšim uspomenama i našim najsirovijim emocijama. To je izvor naše kreativnosti i snažan oslonac našeg razuma. To je naš najsloženiji organ, ljudski mozak, koji plijeni našu znatiželju od pamtivijeka.

U prostorijama Druge osnovne škole, prof. dr. Kasim Tatić održao je fantastično predavanje o temi Kako unaprijediti nastavni proces korištenjem uvida neuroznanosti za nastavnike i stručne saradnike? Vrlo kreativnim predavanjem odgovoreno je na mnoga pitanja o povezanosti neuroznanosti i edukacije:

  • Neuroedukacija stavlja inovativnost i kreativnost na prvo mjesto, ne u cilju postizanja ocjena i rezultata, nego učenja kako razmišljati, promišljati i kritički pristupati rješavanju zadataka i problema;
  • Neuroznanost doprinosi mogućnosti da nosioci obrazovnog sistema dobiju kvalitetne informacije koje će im pomoći u svakodnevnom radu.
  • Neuroznanost će omogućiti kritički pristup problematici, temeljeći svoje odluke na znanosti dokazanim rješenjima. Ovo se osobito odnosi na segmente neuroznanosti koja proučava kognitivne funkcije.
  • Obrazovanje se odnosi na poboljšanje učenja u svim razvojnim područjima, dok se neuroznanost odnosi na razumijevanje mentalnih procesa uključenih u učenje.
  • Cilj obrazovne neuroznanosti jeste kako pomoći svakom djetetu u razvoju njegovih postignuća, te kako učenje učiniti učinkovitijim odnosno uloga nastavnika je pomoći učeniku da otkrije svoj potencijal i potraži odgovore na četiri pitanja:
  • Šta volim?
  • U čemu sam dobar/dobra?
  • Za što me netko može platiti ili šta može postati moj izvor primanja?
  • Što je svijetu potrebno?

Ishode učenja, indikatore i korelaciju ćemo ostvariti odgovorima na ova pitanja.

Točno je da ne možeš JOŠ, ali ćeš moći ako ne odustaneš prije nego što se potrudiš naučiti KAKO.

Zahvaljujemo se prof. dr. Kasimu Tatiću na današnjem inspirativnom predavanju u nadi da će saradnja s našom školom u budućnosti biti kontinuirana. Zahvaljuemo se i našem direktoru mr. Almiru Ćeski koji je omogućio realizaciju današnjeg predavanja.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA