MANIFESTACIJA „POD NEBOM VEDRE VJERE-ISLAM I EVROPA U ISKUSTVU BOSNE“

Datum objave: 16.10.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Bosna i Hercegovina, srednjovjekovna mala zemlja u srcu Evrope, može se pohvaliti bogatstvom kulture i historije. Svaki vladar i svaka epoha ostavili su svoj trag zabilježen na prkosnom i časnom bosansko-hercegovačkom tlu.

Učenici IX razreda naše škole imali su neponovljivu priliku posjetiti  multimedijalnu izložbu pod nazivom „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ koja sadrži oko 700 eksponata izloženih u 23 sekcije. Cilj izložbe je da se promoviše paradigma Bosne i Hercegovine kao zemlje sa izuzetno bogatim i neprocjenjivim , kako istočnim tako i zapadnim, kulturno-historijskim naslijeđem. Sadržaj izložbe je multidisciplinarnog i edukativnog karaktera sa temama koje se prelamaju kroz mnoge školske predmete i koje predstavljaju raskoš naše kulture i civilizacijskog naslijeđa.

Izložba je postavljena u galeriji Collegium Artisticum u periodu od 11.10. do 18.11.2023. godine i otvorena je za posjete svakim radnim danom u periodu od 10:00 do 20:00 sati.

Naši učenici su po planu koji je izradio Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja posjetili izložbu u četvrtak, 12.10.2023. godine, a nastavnici koji su pratili učenike su: Omer Bajramović, Edina Hodžić, Edina Podgorica i Mirza Valjevac.

Izložbu je organizirala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod visokim pokroviteljstvom Reisul-uleme i u saradnji sa Zemaljskim muzejem, Historijskim arhivom, Bošnjačkim institutom, Orjentalnim institutom i Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine. Izložbu je podržalo i Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo.

Zahvaljujemo se organizatoru navedene manifestacije na savršenoj organizaciji, kompaniji Hukić Turs za prijevoz učenika od Hrasnice do galerije Collegium Artisticum, roditeljima učenika koji su prepoznavši značaj manifestacije dali saglasnost za posjetu, kao i našim nastavnicima koji su bili u pratnji učenika.

Drago nam je da postoje slične manifestacije koje promoviraju i čine dostupnim informacije o neprocjenjivim bogatstvima Bosne i Hercegovine.

Pripremila: Amra Mešić

VIDEO

FOTOGALERIJA