MEĐUVRŠNJAČKI ODNOSI U ODJELJENJU

Datum objave: 2.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Odnosi među vršnjacima izuzetno su važni u školskom razdoblju, a nedostatak ili teškoće u prijateljskim odnosima mogu se odraziti na uspjeh učenika, usvajanje nastavnih sadržaja kao i na sliku učenika o sebi.

Naša asistentica u nastavi Lejla Hadžić je u petak 29. 11. 2023. godine, održala radionicu sa učenicima VI-3 odjeljenja o međuvršnjačkim odnosima. Učenici su se kroz mnogobrojne aktivnosti upoznali sa različitim ishodima sukoba, prepoznavanju tuđih potreba, razvijanju svijesti o vlastitim potrebama i važnosti jasnog izražavanja istih, percepcijom o važnosti slušanja sagovornika, suzbijanju ponižavajućeg i nepristojnog govora, prepoznavanju emocija koje se javljaju zbog neispunjavanja neke potrebe kao i unapređenju komunikacijskih vještina. Radionici su prisustvovale razrednica Samra Isić-Valjevac i Lejla Sarajkić-Bučan, asistentica u nastavi.

Cilj ove radionice je bio da kod učenika razvijemo svijest o tome da  razred može veoma pozitivno i motivirajuće da djeluje na učenike, ako u njemu postoji pozitivna socio-emocinalna klima koja je usmjerena na iskorištavanje svih učeničkih potencijala i njihovog zajedničkog rada u korist vlastitog i razrednog napredovanja.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA