OBILJEŽAVANJE DANA RUŽIČASTIH MAJICA U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 27.02.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Dvadeset trećeg februara obilježili smo Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day. U zemljama širom svijeta Dan ružičastih majica se obilježava posljednje srijede u mjesecu februaru. Na simboličan način se želi skrenuti pažnja na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Sama ideja je nastala nakon nemilog događaja u jednoj školi u Kanadi. Jedan učenik te škole je prvi dan nastave došao u ružičastoj majici u znak podrške majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je nosio ružičastu majicu. Sutradan su dječaci i djevojčice iz škole obukli ružičaste majice u znak podrške zlostavljanom dječaku. Od tog događaja, ružičasta majica je postala symbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Ove godine se Dan ružičastih majica obilježava pod sloganom “Ne budi sila iza profila 2.0/Don’t be mean behind the screen 2.0”. Na taj način se želi ukazati na problem vršnjačkog nasilja u online sferi, jer ova vrsta pritiska ostavlja velike posljedice na mentalno zdravlje djece.

U našoj školi su održane edukativne radionice u kojima je učestvovao veliki broj naših učenika. Svjesni smo da je važno razgovarati s učenicima o svim oblicima nasilja i negativnog ponašanja prema drugima. Cilj nam je da se svi naši učenici osjećaju sigurno u školi, da naša škola bude okruženje u kojem će se svaki pojedinac osjećati prihvaćeno i voljeno.

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA