OBILJEŽAVANJE DJEČIJE NEDJELJE

Datum objave: 25.10.21 Objavio: Rialda Bibuljica

Prva sedmica mjeseca oktobra posvećena je obilježavanju „Dječije nedjelje“. Ove godine je „Dječija nedjelja” na području Kantona Sarajevo bila u znaku djece koja boluju od maligne bolesti i realizovana je pod sloganom  „Tvoj osmijeh je i naš osmijeh”.

Iako je zbog nepovoljne epidemiološke situacije izostalo održavanje javnih manifestacija, to nije spriječilo učenike naše škole da uzmu učešće u realizaciji ove manifestacije. U periodu od 04.10. do 10.10.2021. godine, u našoj smo školi realizirali zanimljive edukativne, kreativne i druge prigodne aktivnosti, i time pružili snažnu podršku djeci na području Kantona Sarajevo, ali i šire. Naši učenici su pisali literarne radove na temu dječijih prava, realizovali likovne radionice na temu „Tvoj osmijeh je i naš osmijeh”, realizovali  radionice o dječijim pravima na časovima odjeljenske zajednice. Naši prvačići su u pratnji učiteljica posjetili spomen-obilježje poginuloj djeci u Hrasnici i tako odali počast nevinim žrtvama.

Djeca su naše najveće bogatstvo i zato moramo jačati brigu i  odgovornost svih nas u poštivanju dječijih prava garantiranih Konvencijom o pravima djeteta i promovisati prava svakog djeteta, bez obzira u kojem dijelu svijeta živi.

U svijetu je i dalje prisutno siromaštvo, nejednakost i diskriminacija. Milionima djece širom svijeta i dalje se uskraćuju njihova prava, pa tako svake godine petnaest hiljada djece mlađe od pet godina i dalje umire, najčešće zbog izlječivih bolesti i uzroka koji su se mogli spriječiti.

Broj djece u školama je veći nego ikad, ali pitanje kvalitetnog obrazovanja i dalje ostaje izazov. Biti u školi nije isto što i učiti. Veliki broj djece u svijetu se suočava s nasiljem u školi i oko nje, i za njih škola ne predstavlja sigurno okruženje.

Iz svega navedenog možemo vidjeti da je duga lista postojećih izazova vezanih za dječija prava. Djetinjstvo se promijenilo, i mi treba da promijenimo naš pristup u skladu s tim. Moramo da slušamo današnju djecu, da razgovaramo o problemima koji ih najviše muče. Cilj je da zajedno s djecom izgradimo bolju budućnost za djecu i svijet koji će naslijediti.

SVAKO DIJETE ZASLUŽUJE SRETNO DJETINJSTVO !

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA