OBILJEŽAVANJE EVROPSKOG DANA BEZ AUTOMOBILA

Datum objave: 11.10.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Evropski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Europske sedmice mobilnosti. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života uopće. Cilj ovog značajnog datuma je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi doprinijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi zagađuju zrak.

U sklopu obilježavanja Evropskog dana bez automobila, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja organizovala je 22. Septembra 2022. godine biciklijadu na Vrelu Bosne na kojoj je učestvovalo više od trista učenika ilidžanskih osnovnih i srednjih škola te Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva. Start biciklijade je bio na početku Velike aleje na parkingu kod fijakerskog stajališta, a učenici su vozili do Stojčevca i nazad uz policijsko i medicinsko obezbjeđenje.

U obilježavanju ovog značajnog dana ispred Druge osnovne škole učešće su uzeli učenici IX razreda su u pratnji nastavnika Musić Emira. Biciklijada je organizovana u okviru projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama koji Ustanova realizuje već dvanaestu godinu zaredom i kroz koji je prošlo više od 10.000 učenika. Sponzori manifestacije su bili kompanija “Cocta” sa svojim proizvodima te “Sarajevska pivara” s vodom “Lejla”.

Učešćem u ovakvim manifestacijama učenici se istovremeno i edukuju o važnosti zaštite prirodnih vrijednosti, informišu o zaštićenim područjima te aktivno uključuju u njihovu problematiku.

Može se reći da je biciklijada na Vrelu Bosne postala tradicija i sa svojim globalnim porukama je značajna ne samo za ilidžansku opštinu već i mnogo šire.

Pripremila: Selma Bećirović