OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MATERNJEG JEZIKA

Datum objave: 26.02.23 Objavio: Rialda Bibuljica

  1. februar obilježava se kao Međunarodni dan maternjeg jezika. Kao sve značajno, kao i mnoge ljudske vrijednosti i jezik je dobio jedan dan. Zamislite to ovako: majku paziti, voljeti i čuvati samo jedan dan u godini – puno li je/malo li je?

Jezik je majka;

Jezik je domovina;

Jezik je oružje;

Jezik je oruđe;

Jezik je vrijednost,

Jezik sam JA…

Svjesni  njegovog viševjekovnog postojanja, baštine, tradicije odlučismo dati vlastiti doprinos njegovanju našeg maternjeg jezika. U multimedijalnoj sali naše škole, učenici šestih i osmih razreda zajedno su sa svojim nastavnicama Bosanskog jezika i književnosti dali vlastiti doprinos promociji ovog značajnog datuma. Vodilja su nam bile mudre riječi:

„Po jeziku si sve što jesi, bez jezika si bez imena, bez predaka, bez unuka.“

Učenici su putem prezentacije prikazali put nastanka i razvoja našeg jezika od najstarijih spomenika naše kulturne baštine do pojave prvih pisama. Nakon prezentacije, uslijedila je radionica, učenici su podijeljeni u tri grupe, simboličnog naziva KRIN, LJILJAN I ZAMBAK a cilj je bio upoznavanje starih bosanskih pisma: glagoljice, bosančice i arebice tako što su slažući puzle sa slovima ovih pisama sastavljali izreke o jeziku. Obilježavanje je završeno jednom lijepom recitacijom JEZIK MOJ BOSANSKI:

„Od bosanskog boljeg jezika nema.

Bosanski je izvor srebra i zlata.

Na bosanskom pjevaju

I Kata

I Zlata

I Fata

Još od vremena Kulina bana.

 

Pripremile: Aktiv nastavnica BJK, HJK, SJK

FOTOGALERIJA