OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA MATEMATIKE U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 2.04.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Matematika je ključ za cjelokupno ljudsko znanje. (L. Ojler)

Misao ovog matematičara bila nam je polazna tačka u obilježavanju vrlo značajnog datuma za matematiku, a to je Svjetski dan matematike. Ovaj dan obilježava se u cijelom svijetu kao online takmičenje iz matematike, koje pokreće Mathletics, platforma za učenje u organizaciji 3P Learning. Prvi put obilježen je 2007. godine.

Svjetski dan matematike, 2010. godine, postavio je Guinnessov svjetski rekord za najveće online takmičenje u matematici. Svake godine, obilježavanje ovog dana prilagođava se školskim kalendarima širom svijeta, pa je ove godine obilježen 23. marta.  

U skladu s ovim podacima, i naša škola obilježila je ovaj važan datum u svijetu matematike. Naši vrijedni učenici petih razreda prvo su nas upoznali sa historijskim razvojem matematike, istaknutim ličnostima i naučnicima, koji su ostavili neizbrisiv trag u ovoj nauci. Nakon vrlo zanimljivih prezentacija, učenici su pristupili igranju online kviza u kojem su imali priliku testirati svoje znanje i osvojiti nagradu. Obilježavanje ovog dana završeno je proglašenjem pobjednika i podjelom nagrada za najbolje i najbrže učenike.

Zahvaljujemo se našim učenicima petih razreda, koji su pokazali izvrsno znanje i njihovim nastavnicama Rialdi Bibuljici i Mineli Gadžo-Hasković na organizaciji ovog projekta i obilježavanju Svjetskog dana matematike u našoj Drugoj osnovnoj školi.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA