OBILJEŽEN DAN ROZIH MAJICA U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 2.03.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Posljednje srijede u februaru obilježavamo Dan rozih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj običaj nastao je 2007. godine u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu, zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali  podršku te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Dan ružičastih majica naši učenici obilježili su konstruisanjem Semafora osjećanja, koji je postavljen u glavnom holu škole. Svrha Semafora je da reguliše trenutne osjećaje učenika: osjećaje ljutnje, tuge i sreće na način da učenici koji osjećaju neku od ovih emocija mogu izvući poruku podrške ili mudru izreku/misao kako bi se oraspoložili. Možemo reći da smo zadovoljni odazivom učenika, koji su pojurili da izvuku poruku u skladu sa svojim trenutnim osjećajem, te se oduševili porukama koje su pročitali. Također, učenici nižih razreda su sa svojim učiteljicama na prigodan način obilježili ovaj bitan dan, a skoro svi učenici u školi nosili su neki odjevni predmet u rozoj boji. To je dokaz da je svijest o vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama prisutna kod naših učenika i da se takve nemile scene u našoj školi neće događati.

Osjećaj ljutnje često može izazvati loše oblike ponašanja, kao i tuga koja ne prestaje. Sreća treba da se dijeli, a osmjesi da se šire školskim hodnicima. Također, razgovorom, pjesmicama i učešćem u izradi panoa i prezentacija, učenici su dali jasnu poruku da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne toleriše nasilje ni u kojem obliku.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA