OGLEDNI ČAS IZ PREDMETA BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Datum objave: 25.02.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Ogledni čas je prilika za svakog nastavnika da demonstrira primjenu savremenih metoda i sredstava, inovacije i kreacije u cilju unapređenja nastave do kojih je došao vlastitim iskustvom. Posebno je važno motivisati i ohrabriti učenike da aktivno učestvuju na času. Kad su ti učenici đaci prvaci koji uče svoja prva slova, onda je taj zadatak još zahtjevniji za nastavnika.

U petak, 11.02.2022. godine realiziran je ogledni čas u okviru individualnog stručnog usavršavanja nastavnice Hadžić Amire. Čas je realizovan u odjeljenju I-2 razreda. Cilj časa je bio usvajanje grafičke strukture velikog i malog štampanog slova O o, pisanje i čitanje. Oglednom času su prisustvovali pomoćnik direktora Emil Kalić i pedagogica Indira Memić.

Ovaj čas obrade slova započeo je na veoma kreativan i izuzetno motivirajući način za učenike. Izvođenjem igrokaza “Učena sova”, nastavnica je podstakla maštu i interes učenika za usvajanje novih znanja. Učenici su recitovali, glumili, rješavali zagonetke i sastavljali puzle –sličice. Potom su u glavnom dijelu časa pisali slovo O o kredama različitih boja i oblikovali su slovo O o od kvadratića napravljenih od papira u raznim bojama. Koristeći grupni oblik rada u nastavku časa, učiteljica je dodatno podstakla učenike kreativnim zadacima dopunjavanja riječi slovima i slikom. U završnom dijelu časa su veselo otpjevali pjesmu “Abeceda“.

Čas je bio dinamičan, zanimljiv i poučan, uz bogatu i raznovrsnu primjenu nastavnih metoda, sredstava i oblika rada. Čestitamo nastavnici Amiri na uspješno realiziranom oglednom času i želimo joj mnogo uspjeha u daljem radu!

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA