OGLEDNI ČAS SA KORELACIJAMA PREDMETA: PRIRODA, DRUŠTVO, BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST I LIKOVNA KULTURA

Datum objave: 4.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

„Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja.“

J.W. von Goethe

Mnogo sadržaja prelistali smo u ponedjeljak, 20. 11. 2023. godine, na ogledno-uglednom času sa učenicima petih razreda iz predmeta: Priroda, Društvo, Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik i Likovna kultura. Nastavna jedinica koja je obrađena sa učenicima je: Biljni i životinjski svijet šuma Bosne i Hercegovine. Ciljevi ovog časa su bili ponoviti stečeno znanje o šumama, istražiti organizaciju i nivoe organizacije prirode kao i prirodne i društvene odlike Bosne i Hercegovine koristeći različite metode i vještine kao i podizanje ekološke svijesti o važnosti očuvanja šuma BiH.

Čas je počeo igrokazom na engleskom jeziku koji govori o šumama u BiH. Studentica iz BiH imala je zadatak da upozna i objasni posebne vrste biljnog i životinjskog svijeta koje se nalaze u našim šumama širom BiH profesorici iz Velike Britanije.

Nakon igrokaza čas je nastavljen recitacijom pjesme Dragutina Tadijanovića „Pozdrav šumi“, a zatim su učenici kratko ponovili stečeno znanje o biljnom i životinjskom svijetu BiH. Nakon toga uslijedio je grupni rad u kojem su učenici bili podijeljeni u tri grupe. Učenicima su podijeljeni lapbook-ovi sa praktičnim zadacima. Prva grupa je pristupila analizi pjesme „Pozdrav šumi“, druga grupa je istražila biljni svijet BiH, a treća grupa životinjski svijet BiH. Svaka grupa je prezentirala svoje zadatake. Sve to je pratila i galerija likovnih radova koji su naši učenici slikali na časovima likovne kulture.

Na kraju časa, učenici su popunili izlazne kartice u kojima su istakli svoje zadovoljstvo, uključenost, zainteresiranost i aktivnost na času.

Da je čas bio vrlo uspješan, najbolje prikazuju fotografije na kojima možemo vidjeti veliko zadovoljstvo naših učenika kao i mnoštvo praktičnih radova, likovnih radova, fotografija biljaka i životinja čiji je cilj bio da dočaraju ambijent šume.

Zahvaljujemo se nastavnicama Edisi Subašić, Adisi Musić, Aldiani Laličić, Irmi Pamuk-Fejzić i Almi Arnaut-Memović na uspješno realiziranom ogledno-uglednom času. Ovo je bio još jednan uspješan  primjer kurikularnih aktivnosti koje se provode u našoj Drugoj osnovnoj.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA