OPREMANJE SENZORNE SOBE U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 7.09.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Široj zajednici i roditeljima naših učenika odranije je poznato da Druga osnovna škola posjeduje specijalni prostor namijenjen za učenike sa poteškoćama – senzornu sobu.

To je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu čulnu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje. Iako se uglavnom koristi za djecu s poremećajem senzorne integracije ili poremećajem iz spektra autizma, u zapadnim zemljama senzorne sobe često se koriste u domovima za starije i nemoćne osobe. Pozitivni efekti korištenja senzorne sobe su višestruki:

  • Razvijanje emocionalne i socijalne vještine kod učenika;
  • Umanjivanje u što većoj mjeri teškoće u učenju i teškoće u razvoju kognitivnih sposobnosti;
  • Poticanje razvoja govora, sluha, pažnje i pamćenja kod učenika;
  • Razvijanje sposobnosti i vještine komuniciranja, te osposobljavanje učenika za što kvalitetniju interakciju sa okolinom;
  • Stvaranje atmosfere koja će djelovati podsticajno i ohrabriti istraživanje okruženja;
  • Osiguravanje bezbjednosti i time omogućavanje fizičke i psihičke relaksacije;
  • Stvaranje relaksirajuće atmosfere bez zahtjeva u kojoj će učenici moći da uživaju;
  • Učenicima sa određenim poteškoćama u što većoj mjeri umanjuje smetnje u koordinaciji pokreta, te adekvatno balansira njihovu samokontrolu ili impulsivnost;
  • Osigurava dobru odgojnu klimu u kojoj će se učenici osjećati sigurno i opušteno i u kojoj će osjećati podršku i povjerenje ostalih.

Članovi Mobilnog stručnog tima za podršku inkluzivnom obrazovanju su svojim projektom pod nazivom „ŠARENI KUTAK ZA SRETNI TRENUTAK“ od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke obezbijedili sredstva u iznosu od 7.011,38 KM za dodatno opremanje senzorne sobe.

Realizacijom projekta obezbijeđeno je sljedeće:

–       Interaktivni panel

–       Transparentna cijev vizuelnih efekata

–       Taktilni oblici za hodanje

–       Stablo – godišnja doba

–       Umetaljka velika slova

–       Umetaljka mala slova

–       Puzzle – osjećaji

–       GEO oblici

–       Drvena ploča – vremenske prilike

–       Drvena ploča – kalendar

–       Diskovi za balansiranje s podlogom na napuhivanje

–       Tabla FLIPCHART piši briši

–       Interaktivni zid

Nadamo se da će naši učenici koristiti mogućnosti koje im pruža ovaj specijalizirani prostor te da će se na ovaj način olakšati školovanje učenicima sa poteškoćama.

Ovim putem želimo se zahvaliti Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na izdvojenim sredstvima, a također i članovima našeg Mobilnog stručnog tima za podršku inkluzivnom obrazovanju na uspješnom projektu kojim su između ostalog doprinijeli optimalizaciji uslova za inkluzivno obrazovanje u Drugoj osnovnoj školi!

Pripremila: Selma Bećirović