PLANINARSKI POHOD NA TREBEVIĆ UČENIKA SEDMOG RAZREDA

Datum objave: 17.10.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u okviru svojih programskih zadataka i ove godine planira realizaciju projekta „Škola planinarstva“. Ovim projektom se podrazumijeva edukacija učenika VII razreda u planinarenju. Kao i prošle školske godine, učenici će planinariti na tri olimpijske planine: Trebeviću, Bjelašnici i Igmanu.

Prva od planirane tri etape „Škole planinarstva“ u ovoj školskoj godini realizirana je u srijedu 11.10.2023. godine na olimpijskoj planini Trebević. 

Učenici četiri odjeljenja sedmih razreda Druge osnovne škole krenuli su autobusima iz Hrasnice u ranim jutarnjim satima u pratnji nastavnika: Mirze Valjevca, Fahrudina Biče, Izete Aljović, Alme Arnaut Memović, Almire Nuradinović i Amre Mešić te planinarskih vodiča. Dolaskom na park Ravne, učenici su dobili osnovne upute i smjernice od vodiča i raspoređeni po odjeljenjima krenuli su planinarskom stazom prema prvom odredištu: Dobre vode. Tokom planinarenja kroz šumu, vodiči su učenicima davali bitne informacije o planinarskim markacijama, pravilima planinarenja, te ih upoznavali sa biljnim i životinjskim svijetom našeg Trebevića. Iako malo naporno pješačenje, za učenike je ono bilo vrlo zabavno i poučno. Svi učenici su prilično dobro podnijeli ove fizičke napore, tako da je planinarenje proteklo bez intervencija mobilnog tima Gorske službe spašavanja. Srećom, lijepo vrijeme je obilježilo ovaj dan, tako da je planinarenje realizirano bez ikakvih problema.

Tokom planinarskog pohoda učenici su se kretali planiranom rutom: RAVNE – DOBRE VODE, STUDENAC – DOM PD TREBEVIĆ – BOB STAZA – VIDIKOVAC – RAVNE ukupne dužine 7 000 m.

Uz učenike Druge osnovne škole u ovom pohodu su učestvovali i učenici Treće i Četvrte osnovne škole u pratnji svojih nastavnika. Ovo lijepo druženje sa prirodom i vršnjacima završeno je u popodnevnim satima, kada su se učenici vratili u Hrasnicu. Nadamo se da će jednako uspješno proteći i naredne dvije etape „Škole planinarstva“. Ovom prilikom želimo se zahvaliti timu vodiča koji je bio u pratnji učenika na odgovornom i humanom pristupu!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA