POSJETA IZLOŽBI “RIMSKI MOZAICI NA ILIDŽI”

Datum objave: 10.10.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Historija naše domovine je poput mozaika ispunjenog bojama različitih epoha i tuđinskih vlasti koje su se na ovom malom prostoru smjenjivale. Iz tog bogatog mozaika svakodnevno pronalazimo nove znamenitosti i činjenice koje nam pomažu da bolje shvatimo sadašnjost.

U ponedjeljak 9.10.2023. godine učenici VI-1 I VI-2 odjeljenja Druge osnovne škole posjetili su izložbenu postavku u Domu kulture u Hrasnici na temu “Rimski mozaici na Ilidži” organiziranu u okviru projekta “Culture for the Future”. U pratnji učenika bile su nastavnice Adisa Divoš i Selma Bećirović, te asistenti Enes Hatibović i Lejla Sarajkić Bučan.

Izložba “Rimski mozaici na Ilidži” nastala je u saradnji JU “Kulturno sportski i rekreacioni centar” Ilidža i Naučno-umjetničkog udruženja “Kritika”, a podržana je od strane Općine Ilidža u okviru podrške projektima za mlade. Cilj projekta jeste predstaviti mladima i širokoj javnosti samo dio kulturno-historijskog blaga koje krije ilidžanski prostor, sa posebnim naglaskom na antički period. Izložba omogućava da se učenici upoznaju sa vrstama, načinima izrade mozaika, likovnim i umjetničkim izričajima antičkih stanovnika ovih prostora, te konkretnim artefaktima koji su pronađeni na području Ilidže, kao i značajnim epizodama iz antičke historije ovih prostora. 

Učenici su imali priliku poslušati zanimljivo predavanje o historiji naše zemlje u antičko vrijeme, te su saznali mnogo o historijskim ostacima iz ovog doba po kojima je Ilidža poznata. Izložene slike mozaika dokaz su kreativnosti i estetske sklonosti drevnih stanovnika naših prostora, a svojom ljepotom okupirale su pažnju svih posjetilaca izložbe.

Budućnost se ne može graditi bez poznavanja prošlosti.

(Eugen Kvaternik)

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA