Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari

Datum objave: 11.05.17 Objavio: admin

U cilju odavanja počasti žrtvama genocida i suosjećanja sa preživjelim, koji su izgubili svoje najmilije, Općina Ilidža i ove godine organizirala je jednodnevnu posjetu Memorijalnom centru, Srebrenica- Potočari.U ranim jutarnjim satima, u četvrtak, 27. aprila 2017.godine, kolona od 12 autobusa  u pratnji automobila FUP i ambulantnih kola  „Paramedic” uputila se prema Srebrenici.

Učenici sedmih razreda  njih oko 700 posjetili su Memorijalni centar, poslušali  historijski čas o stradanju  u Srebrenici i pogledali dokumentarni film u Tvornici akumulatora.

Ovaj projekat već desetu godinu finansira Općina Ilidža, koja i dalje planira nastaviti ovaj humani i edukativni projekat u saradnji s osnovnim školama.

Posjetu Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari upriličili su i učenici sedmih razreda naše škole, ukupno njih 65, u pratnji razrednih starješina, (Podgorica Edina, Pamuk Alma, Hodžić Edina), te nastavnice Žiko Mirsade, pomoćnika direktorice, Ćesko Almira, te u pratnji roditelja pojedinih učenika (Mustafić Mejra, Mraković Suada, Barac Emir, Vatić Nermina i Atović Lejla).

Posjeta Memorijalnom centru i navedene aktivnosti najbolji su način promoviranja značaja patriotizma kod učenika i buđenja svijesti o ratnim dešavanjima, sprječavanje od zaborava genocida koji se desio u Srebrenici, kao i sticanje novih znanja u vezi s događajima iz jula 1995. godine. Slika mezarja, nevina bjelina nišana, tišina govore više od svih riječi ostavljajući trag na duši svakog posjetioca. Oprostiti možemo- zaboraviti ne smijemo!

FOTOGALERIJA