POSJETA TRAVNIKU

Datum objave: 26.10.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Učenici sedmih razreda Druge osnovne škole išli su u jednodnevu posjetu Travniku u utorak 18.10.2022. godine. Putovali su u pratnji razrednih starješina, pedagogice Indire Memić i nastavnice historije Alme Pamuk. Tokom posjete učenici su imali priliku vidjeti dijelove prošlosti naše domovine. Najprije su obišli tvrđavu i Stari grad gdje su mogli čuti zanimljivosti o načinu života iz perioda srednjovjekovne Bosne, vidjeti različite predmete koji su se u prošlosti koristili, te vidjeti neke od starih zanata kao što je tkanje i izrada odjeće.

Osim Starog grada učenici su posjetili i rodnu kuću nobelovca Ive Andrića te se upoznali sa zanimljivim podacima iz njegovog života. Također su mogli vidjeti ambijent stare bosanske kuće i naučiti nazive za neke od predmeta koji su se nekada davno koristili.

Nakon kuće Ive Andrića, učenici su se u pratnji nastavnica uputili ka muzeju. U Zavičajnom muzeju su imali priliku čuti zanimljivo predavanje o nastanku muzeja i njegovim zbirkama. Potom su obišli eksponate i vidjeli mnogo zanimljivih predmeta, minerala, životinja, oružja, odjeće i drugih vrijednih ostavština iz naše prošlosti.

Po završetku posjeta kulturno-historijskim objektima, red je bio da se naši učenici malo odmore i užinaju. Počastili su se travničkim ćevapima i kupili suvenire koji će ih podsjećati na ovo lijepo i korisno putovanje. Obavezno su obišli i Plave vode i uživali u divnom sunčanom danu i prirodnim ljepotama.

Na kraju bismo pohvalili naše učenike za primjerno ponašanje tokom putovanja i boravka u Travniku i poželjeli im još ovakvih izleta u daljem školovanju!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA