POSJETA UČENIKA DRUGE OSNOVNE ŠKOLE SPOMEN-OBILJEŽJU U HRASNICI

Datum objave: 21.09.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Učenici V-2 razreda Druge osnovne škole, u srijedu, 7. 9. 2022. godine,  u pratnji nastavnice Adise Divoš i pomoćnika direktora Emila Kalića posjetili su spomen-obilježje poginuloj djeci u Hrasnici. Obilježavanju tridesete godišnjice stradanja sestara Jasne i Samire Rahman koje su zločinačkom granatom ubijene 7. 9. 1992. godine. prisustvovali su i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Na mjestu koje svjedoči ubistvu onih koji nisu imali mogućnost da dosanjaju snove, usreće svoje bližnje, izgrade ovaj grad i našu zemlju, u ulici Sabita Užičanina broj 15 položeno je cvijeće i proučena Fatiha u znak trajnog sjećanja na naše stradale sugrađanke.

Učenici su prisustvovali  i historijskom satu na kojem su se podsjetili da su djeca tokom opsade Sarajeva ubijana u različitim prilikama, a najčešće tokom druženja i igre, u školi, u potrazi za hranom, tokom porodičnog ručka, ili na spavanju, o čemu svjedoči i stradanje sestara Rahman.

Ovim činom naša škola je izrazila poštovanje i ukazala na važnost čuvanja sjećanja na žrtve zločina, kako bi se sačuvala istina o onome šta se dešavalo sa porukom:

Da se ne zaboravi i da se nikad nikome ne ponovi!

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić 

FOTOGALERIJA