OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA STRADANJA SESTARA RAHMAN

Datum objave: 21.09.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Poznati Ciceron je rekao da je historija učiteljica života. Historija nas uči dešavanjima u prošlosti, uzrocima i posljedicama, najmračnijim i najsvjetlijim dijelovima ljudske duše, empatiji, nadi, zahvalnosti.

Čovjek koji ne poznaje svoju historiju ne poznaje i ne vrednuje sebe, svoj identitet i svoju državu.

Kako je škola ustanova koja uči i oblikuje djecu u samopouzdane i samosvjesne pojedince koji će kroz život koračati noseći znanje, ali i dobrotu i svijest o pripadanju i identitetu, tako su učenici naše škole bili prisutni na historijskom satu na spomen-obilježju poginuloj djeci Hrasnice u ulici Sabita Užičanina br.15.

U četvrtak, 07.09.2023. godine, učenici VII3 razreda naše škole, u pratnji nastavnice Alme Pamuk i pomoćnika direktora Emila Kalića, prisustvovali su obilježavanju stradanja maloljetnih sestara Jasne i Samire Rahman, koje su ubijene agresorskom granatom dok su spavale u svojoj sobi.

Ovom događaju prisutvovali su i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, kao i predstavnici Općine Ilidža.

Ovaj tužni događaj je još jedan podsjetnik na nedužno stradalu djecu u agresiji na našu državu, ali i podsjetnik na važnost njegovanja kulture sjećanja. Jer, oni koji ne uče iz svoje historije rizikuju da im se historija ponovi.

Pripremila: Amra Mešić

FOTOGALERIJA