POTPISAN SPORAZUM O REALIZACIJI PROJEKTA IZGRADNJE ŠKOLSKE BIBLIOTEKE

Datum objave: 25.01.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Biblioteka je značajna cjelina svake obrazovne ustanove, mjesto gdje djeca direktno i samostalno stiču znanje u mirnom okruženju. Ona predstavlja nezaobilazan faktor u stvaranju prosperiteta kulture, njenom širenju te učestvovanju u kulturnim i javnim događajima. Biblioteka je obično smatrana centralnim dijelom škole u koji svi dolaze, a novim izgrađenim prostorom, ona bi zaista postala „centralna mreža”, koja svojim dugim rukama iz jednog centra dopire u svaki dio škole. Sadašnji prostor školske biblioteke smješten je ispod protivpožarnih stepenica, što se formalno-pravno kosi sa zakonskim regulativama, a također ne ostavlja puno mogućnosti za normalno funkcioniranje ove školske cjeline.

Krajem prošle 2023. godine, tačnije 29.12.2023. godine potpisan je Sporazum o saradnji na realizaciji projekta dogradnje i adaptacije prostora školske biblioteke u JU Druga osnovna škola Ilidža. Sporazum su potpisali ministrica Naida Hota Muminović ispred Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, načelnik Nermin Muzur ispred Općine Ilidža i direktor Almir Ćesko ispred JU Druga osnovna škola. Ovaj dokument ima za cilj reguliranje pitanja izgradnje i opremanja prostora nove biblioteke u našoj školi. Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu 220 000 KM, a implementator projekta je Općina Ilidža. Slijede aktivnosti na pripremi potrebne dokumentacije te provođenju javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izgradnji.

Shodno ukazanoj potrebi, nova biblioteka se projektuje da zadovolji moderne potrebe školske djece, zainteresuje ih za udžbenike i multimedijalne sisteme sticanja znanja u ugodnom i mirnom okruženju. Nova biblioteka se formira na prostoru iznad ulaza u školu, između dva njena krila. Na jednoj strani nove biblioteke se ostvaruje veza sa nižim, a na drugoj sa višim razredima. Postojeći krovni pokrivač na tom prostoru se skida, objekat nadograđuje te finalno pokriva ravnim krovom.

Radujemo se što je projekat izgradnje nove školske biblioteke počeo sa realizacijom. Nadamo se da ćemo uskoro svjedočiti početku radova na izgradnji novog prostora namijenjenog biblioteci. Želimo se zahvaliti ministrici Naidi Hota Muminović i načelniku Nerminu Muzuru što su se uključili u ovu našu lijepu priču koju od početka vodi uprava škole na čelu sa direktorom Almirom Ćeskom!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA