Dan nezavisnosti BiH – 2021

Datum objave: 26.02.21 Objavio: Nedžad Botulja

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a njime se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Dan nezavisnosti prvi put je proslavljen 7. aprila 1995. Evropska ekonomska zajednica priznala je ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj praznik obilježavamo sa ponosom i radošću zbog opstanka naše domovine kao nezavisne države, ali i sa sjetom zbog svih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su dali život za slobodu koju danas uživamo.

Ove školske godine Dan nezavisnosti obilježili smo malo drugačije u odnosu na prethodne godine. Organizirali smo likovni natječaj za učenike razredne nastave i literarni natječaj za učenike predmetne nastave naše škole sa temama: Lijepa si, domovino moja; Bosna je zemlja prepuna čari i Bosna, to je jedna dobra zemlja.

Učenici su se u velikom broju odazvali ovom konkursu i poslali mnogo radova koje je komisija pregledala i odabrala najbolje. U kategoriji likovnih radova prvo mjesto osvojio je Đozo Berin III-1, drugo mjesto Holjan Asija IV-3, dok treće mjesto dijele učenice Đukanović Alma I-1 i Muzur Dalal II-3.

Kada su u pitanju literarni radovi naših učenika, najbolji rad je napisao Elvin Tahirović VII-1, drugo mjestoosvojila je Lamija Milišić VIII-1, a treće mjesto dijele učenice Hana Hukara IX-1 i Nejra Salihović IX-2.

Čestitamo svim nagrađenim učenicima, a veliko HVALA svim učenicima koji su uzeli učešće u ovom natječaju i svojim malim ručicama i velikim srcem pokazali kako se voli domovina.

Svim našim učenicima, roditeljima, uposlenicima škole i prijateljima želimo sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Pripremila: Selma Bećirović