RADIONICA POVODOM SVJETSKOG DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

Datum objave: 29.03.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. marta. Prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine i od tada se obilježava u cijelom svijetu. Ovaj datum simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, priznavanje dostojanstva, te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

U Drugoj osnovnoj školi smo obilježili ovaj važan datum realizacijom radionice s učenicima IV  razreda. Radionica je održana 21.03. 2022. godine, a realizirale su je članice Mobilnog stručnog tima za podršku inkluzivnom obrazovanju i naša asistentica Meliha. Ciljevi radionice su višestruki i veoma značajni za naše učenike. To su prije svega: širenje svijesti o osobama s Down sindromom, usvajanje osnovnih informacija o karakteristikama osoba s Down sindromom, savjetovanje učenika kako da se ophode prema svim osobama s teškoćama u razvoju, pa tako i prema osobama s Down sindromom, poticanje empatije i prihvatanje različitosti.

Simbol Svjetskog dana Down sindroma su rasparene šarene čarape, tako da je ovaj važan datum poznat i kao Dan šarenih čarapa.  Rasparene šarene čarape predstavljaju različitost, i nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrisali u društvo. Tako su i naši učenici taj dan nosili različite šarene čarape, te na zabavan i jedinstven način dali podršku, ali i bili veoma aktivni. Bojili su, rezali, lijepili šarene čarape za bogatstvo različitosti, a zatim izradili zajednički razredni pano posvećen obilježavanju ovog dana. Učenici su imali priliku pogledati video prezentaciju, a zatim i voditi razgovor o predstavljenoj temi. Ovakvim se aktivnostima i druženjima djeca pripremaju za budućnost bez mržnje, predrasuda ili netolerancije. Naši učenici su obilježavanjem ovog dana upravo to i pokazali.

SVI SMO RAZLIČITI, ALI SMO JEDNAKO VAŽNI!

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA