RADIONICA „ZAJEDNO PROTIV CYBER NASILJA“

Datum objave: 4.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Sve lakša dostupnost interneta i društvenih mreža ostavlja mogućnost za različite zloupotrebe i negativne posljedice na korisnika, naročito ako se radi o mladom korisniku nesvjesnom opasnosti i mogućih problema.

Dana 30.10.2023. godine naša škola je bila domaćin Centru za razvoj omladinskog aktivizma (CROA). U okviru projekta „Zajedno protiv cyber nasilja“ učenici V razreda naše škole su prisustvovali radionici o internet nasilju. Radionicu je vodio Vahidin Đaltur, stručnjak iz oblasti internet sigurnosti i stalni sudski vještak za digitalnu forenziku. Gospodin Đaltur je iz svog bogatog iskustva i znanja podijelio sa našim učenicima informacije o različitim opasnostima i prevarama kojih je svakim danom sve više na internetu i mogu se desiti svima koji su neoprezni. Cilj radionice je bio podizanje svijesti i nivoa informisanosti djece o prijetnjama koje vrebaju u virtuelnom prostoru, zastupljenosti i posljedicama nasilja na internetu, te mehanizmima samozaštite i potrebnih znanja za zaštitu od opasnosti virtuelne komunikacije i nasilja na internetu.

Zahvaljujemo se Centru za razvoj omladinskog aktivizma i gospodinu Đaltur na korisnoj radionici. Nadamo se da su naši učenici stekli korisna znanja koja će ih čuvati na sigurnom u nesigurnom moru virtuelnog svijeta.

Pripremila: Amra Mešić