SARAJEVO ĆE BITI, SVE DRUGO ĆE PROĆI…

Datum objave: 11.04.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Rijetki su gradovi na cijelom svijetu koji nemaju neki svoj dan tj. datum koji obilježavaju kao Dan grada. Teško je, međutim, pronaći sličan primjer da je jedan datum ostavio toliko traga na historiju jednog grada kao što je to 6. april za Sarajevo. Taj datum protkao se kroz cijelu noviju historiju bosanskohercegovačke prijestolnice, uvijek označavajući početak ili kraj nekog teškog vremena, prepunog iskušenja za stanovnike grada u kotlini podno Trebevića.

Dana, 6. aprila 1945. godine, zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota, Srba, Bošnjaka i Hrvata, oslobođeno je Sarajevo. Na ovaj isti dan, 6. aprila 1994. godine, Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu historiju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

Naša škola je prethodnih godina ovaj praznik obilježavala priredbama i prigodnim sadržajima koji su bili posvećeni gradu Sarajevu. Ove godine, ovaj značajan datum obilježili smo literarnim i likovnim natječajem u kojima su naši učenici svoju maštu, kreativnost i talenat utkali u stihove, pismene radove i likovne kreacije. Naši vrijedni učenici pokazali su svoj talenat u likovnim kreacijama, a da slika govori više od hiljadu riječi, uvjerili smo se i ovaj put. Najljepši stihovi, stihovi koji su pisani sa mnogo pažnje, posvećenosti i ljubavi odzvanjali su našom multimedijalnom salom. Svi radovi su izloženi u našoj multimedijalnoj sali u kojoj je bila upriličena svečana dodjela diploma i nagrada onim najboljim. U literarnom natječaju najbolji su bili:

  1. mjesto – Zerin Đozo V-1,
  2. mjesto – Ilma Bećirović VII-1,
  3. mjesto – Atija Ibrahimović VII-1, Faris Komar VIII-1.

U likovnom natječaju najbolji su bili:

  1. mjesto – Una Holjan I-2, Nejla Džambasović IV-3,
  2. mjesto – Sara Husejnović III-2,
  3. mjesto – Mustafa Mušanović II-2.

Nagrade za naše učenike obezbijedila je Uprava škole, kojoj se ovim putem zahvaljujemo.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA