SJEĆANJE NA ŠEHIDE

Datum objave: 8.02.21 Objavio: Rialda Bibuljica

SJEĆANJE NA ŠEHIDE

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilidža,pokrenula je realizaciju projekta „Sjećanje na šehide“. Generalni cilj je da mladi postanu svjesniji svoje prošlosti, da se sjećaju i ne zaborave ljude koji su živjeli u našem okruženju, a najzaslužniji su za današnju slobodu u kojoj uživamo.

Za potrebe realizacije projekta, kreirano je ukupno 14 različitih panoa, po jedan za svaku školu koja je učestvovala u projektu. U dogovoru s direktorima škola s područja općine Ilidža i njihovu saglasnost,preciziran je prostor za postavljanje panoas imenima i prezimenima, tefotografijama šehidai poginulih boraca. Ovim značajnim projektom je obuhvaćena i naša škola. Uložen je maksimalan doprinos, kako bismo svi zajedno, na najbolji mogući način, doprinijelitrajnom sjećanju na najhrabrije sinove naše domovine. Sve zajedničke aktivnosti su dogovarane pravovremeno i tražena su najbolja rješenja za realizaciju projekta i ostvarenje zajedničkog cilja. To je rezultiralo postavljanjem panoa u centralnom dijelu hola naše škole, gdje će od ovog mjeseca svi đaci, uposlenici, roditelji i gosti moći bolje upoznati heroje našeg  vremena.Ovaj projekat je ujedno i prilika da se ukaže poštovanje prema šehidima, njihovim porodicama, njihovim saborcima i cijelom našem herojskom narodu. Također je prilika da pokažemo porodicama šehida da smo uz njih cijelim svojim bićem, te da nikada nećemo dopustiti da oni sami koračaju kroz tugu i bol, koju osjećaju zbog gubitka svojih najmilijih.

Poruka koju su nam šehidi ostavili širom naše domovine jeste da budemo dostojni njihove žrtve. Oni su živjeli za ovo što mi danas imamo, za slobodu, mir i domovinu.  Hrabro i odlučno su se svojim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine, uzdigli do primjera budućim generacijama.

PAMTIMO I NE ZABORAVIMO DJELA KOJA SU UČINILI HEROJI NAŠEG VREMENA!

Pripremila: Emina Memija