ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE ČETVRTIH RAZREDA

Datum objave: 12.04.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Plivanje je sjajan način za poboljšanje fizičkog zdravlja i dobrobiti, a također može biti i zabavno i opuštajuće iskustvo za ljude svih dobnih skupina. Stoga, inicijativa Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da organizuje „Školu plivanja“ za učenike četvrtih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo je vrlo pozitivna.

Učenje plivanja u ranoj dobi ima mnoge prednosti. Djeca koja se nauče plivati mogu se osjećati sigurnije i samouvjerenije u vodi, što ih potiče da razvijaju svoje plivačke vještine i poboljšavaju svoje zdravlje. Osim toga, plivanje je sjajan način za razvijanje motoričkih sposobnosti, općeg fizičkog i mentalnog blagostanja. „Škola plivanja” koja se provodi na Olimpijskom bazenu Otoka uz besplatan prijevoz za učenike predstavlja idealnu priliku za učenike da nauče plivati i istovremeno se zabave i druže s vršnjacima.

Što se tiče naše škole, realizacija „Škole plivanja” se odvijala u periodu od 3.4. do 7.4.2023. godine u dva termina. IV1 sa dvadeset dva učenika i IV2 sa dvadeset učenika su imali termin od 13:00 do 15:00 sati. Za učenike IV3 razreda sa dvadeset jednim učenikom „Škola plivanja” je realizovana u terminu 15:00 do 17:00 sati. Obuka je trajala ukupno pet radnih dana. Učenici su imali stalnu pratnju i nadzor njihovih učiteljica: Nikšić Azre, Muzur Sanele i  Ćatić Lejle. U pratnji učenika pored učiteljica bio je i magistar sporta Emir Musić. Učenici su uspješno savladali osnovne tehnike i vještine plivanja uz pomoć iskusnih instruktora. Zadovoljstvo učenika zbog učešća u ovom projektu je također veliki uspjeh, jer može motivisati druge učenike da se prijave za ovakve projekte i poboljšaju svoje plivačke vještine.

Pripremila: Sanela Pekić

FOTOGALERIJA