ŠKOLA U PRIRODI ZA UČENIKE ČETVRTOG RAZREDA

Datum objave: 10.01.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Svi se rado sjećamo naših prvih putovanja, društva sa kojim smo putovali, destinacija koje smo obišli, anegdota koje smo doživjeli. Uspomene i sjećanja ostaju za čitav život i rado ih prepričavamo i pričom oživljavamo. Sad zamislite kada se putovanje stopi sa školom i znanjem pa praktično imamo priliku vidjeti i doživjeti sve ono o čemu su nam naši učitelji i nastavnici govorili na časovima.

Učenici IV razreda naše škole imali su priliku provesti tri dana na putovanju koje povezuje školu i učenje sa boravkom u prirodi, posjetama znamenitostima, zabavnim igrama i radionicama. „Škola u prirodi“ je projekat Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za čiju realizaciju je Ministarstvo odobrilo i budžet, a Uprava škole je ponijela obaveze oko pripreme i provođenja tendera i odabira najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju predviđenih projektnih aktivnosti.

„Škola u prirodi“ je realizirana na Vlašiću u periodu od 23.10.2023. do 25.10.2023. Polazak je bio u 9:00 sati ispred škole. Učenici su prvo obišli Šarenu džamiju, Zavičajni muzej i rodnu kuću Ive Andrića u Travniku, a zatim su se uputili ka Vlašiću. Nakon dolaska na Vlašić prisustvovali su zabavnoj radionici dobrodošlice i upoznavanju kompleksa hotela Sunce, gdje su bili smješteni. Trodnevni boravak je bio pažljivo isplaniran i ispunjen zanimljivim aktivnostima. Učenici su se pored šetnji prirodom i upoznavanja sa biljnim i životinjskim svijetom upoznali sa mliječnim proizvodima sa Vlašića. Pauze su bile ispunjene zanimljivim radionicama i druženjima, a večeri prigodnim filmovima. Povratak je obilježila posjeta etno selu Čardaci, kao i kraće zadržavanje u poznatom prodajnom centru Fis u Vitezu.

Hvala Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na projektu koji je uveselio i proširio vidike naših učenika. Nadamo se da će sličnih projekata biti i u budućnosti.

Hvala Upravi škole koja je ponijela teret oko planiranja i realizacije izvedbenog plana, hvala učiteljicama Azri Džino, Medihi Kadrija i Almi Festić-Kovač, kao i pomoćniku direktora Emilu Kalić na pesprijekornoj provedbi aktivnosti i na kreiranju nezaboravnih uspomena naših učenika.

                                                                                                                   Pripremila: Amra Mešić

FOTOGALERIJA