ŠKOLSKI ČAS U KINU

Datum objave: 27.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Mediji imaju važnu ulogu u današnjem društvu, a za njih se vežu i pojmovi medijske kulture i medijske pismenosti. Putem medija usvajamo različite informacije i sadržaje, a sve više su im izložena i djeca pa je zato važno znati kritički promišljati o njima.

Ove školske godine, nastavnu jedinicu Pozoriše/film našim učenicima petih razreda odlučili smo održati na drugačiji način. Tako smo u utorak, 28. 11. 2023. godine, zajedno sa učenicima (V-1, V-2, V-3) odjeljenja i njihovim razrednicama Adisom Musić, Irmom Pamuk-Fejzić i Rialdom Bibuljicom, posjetili kino Igman na Ilidži i pogledali animirani film “Inspektor Brk i zagonetni slučaj”.

U devedeset minuta avanturističkog putovanja, naši učenici su naučili mnogo toga prateći inspektora Brka i njegovu ekipu. Ciljevi ovog nastavnog časa su bili mnogostruki. Skretanjem pažnje na pojedine elemente filmskog jezika željeli smo kod djece razviti sposobnost razumijevanja, analize i vrednovanja filmskih sadržaja, razviti kritičku svijest i bolje razumijevanje svijeta oko sebe. Podijelili smo dojmove poslije gledanja filma i ujedno  ispunili zadaću nastavnog područja medijske kulture, a to je osposobljavanje za komunikaciju s medijima te kroz samu percepciju filma i osposobljavanje za vrednovanje filmskih ostvarenja.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA