SVIJET OKRENUT NAOPAKO – MUZEJ OPTIČKIH ILUZIJA

Datum objave: 13.03.24 Objavio: Rialda Bibuljica

U petak, 08.02.2024. godine, učenici korisnici usluga produženog boravka su obišli jedno jako zanimljivo i nesvakidašnje mjesto.  U pratnji učitelja Muhameda i učiteljice Fatke vrijedna dječica su posjetila Muzej optičkih iluzija u Sarajevu.

Muzej optičkih iluzija broji gotovo stotinu eksponata, a svaki od njih krije neku drugu iluziju, koja djeci daje novu perspektivu i drugačiji pogled na svijet oko sebe. Izložba je zabavne, ali i izuzetno edukativne prirode, a to je uvijek dobitna kombinacija.

Pri dolasku u Muzej optičkih iluzija učenike je dočekala kustosica koja ih je, prije svega, upoznala sa historijatom Muzeja, šta su to optičke iluzije, kao i šta sve mogu očekivati da vide i nauče prilikom ove posjete. U pratnji kustosice djeca su obilazila jednu po jednu postavku, uz pojašnjenje šta svaka postavka podrazumijeva i koju iluziju nudi. Obilazak je sadržavao i priliku za pojedinačno i/ili grupno fotografiranje, u čemu su učenici naročito uživali i što im je bilo posebno zabavno. Posjeta je trajala gotovo dva sata, što je bilo sasvim dovoljno vremena da svi učenici obiđu i isprobaju sve postavke, upoznaju se sa postavkama i na kraju fotografiraju u skladu sa svojim izborom.

Učenici su uživali u svakom trenutku posjete, što mogu potvrditi i fotografije u prilogu. Odmakli su se od svakodnevnih aktivnosti i bar nakratko bili dijelom drugačijeg svijeta, svijeta iluzija.

                                                                                          Pripremile: Fatka Subašić i Amra Mešić

FOTOGALERIJA