Svjetski dan zaštite šuma

Datum objave: 3.04.19 Objavio: admin

Prvi dan proljeća ujedno se slavi i kao Svjetski dan šuma. Šumama treba posvetiti veliku pažnju jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg održavanja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja u četvrtak, 21. marta 2019. godine, s početkom u 10 sati, na Vrelu Bosne obilježen je Svjetski dan zaštite šuma. Obilježavanje se sastojalo od sporskih igara (skok udalj, natezanje konopa, trčanje u vreći itd.) na kojima su se takmičili učenici Druge i Četvrte osnovne škole iz Hrasnice. Na kraju igara proglašeni su pobjednici i dodijeljene medalje.

Drugu osnovnu školu predstavljali su učenici petih razreda: Hadžić Bakir, Tahirović Elvin, Mulaosmanović Adnan, Stefanović Nina, Kaltak Nejla, Oručević Ema, Džaltur Dženan, Berilo Adi, Kiridžić Jasmin, Terzo Lejla, Hadžić Asja, Bajić Bakir, Omerović Tarik, Pekić Sara i Muharemović Selma, a u pratnji učenika su bili direktor škole Almir Ćesko i pomoćnik direktora Emil Kalić.

Naši učenici su kao ekipa zauzeli prvo mjesto ispred učenika Četvrte osnovne škole i dobili zahvalnice od organizatora, Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Ovakvi susreti, pored ugodnog druženja u prirodnom ambijentu, doprinose i razvoju ekološke svijesti mlađih generacija, pa se nadamo da će ih u skorijoj budućnosti biti još više.

FOTOGALERIJA