UČENICI DRUGE OSNOVNE ŠKOLE U POSJETI ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

Datum objave: 5.02.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Očuvanje kulturne baštine u cijelom svijetu se doživljava kao jedan od najvažnijih vidova ispoljavanja kolektivnog identiteta, a narodi i zemlje koji imaju dugu i bogatu historiju posebno su sretni tom činjenicom. Naša zemlja ima veoma bogatu kulturno-historijsku tradiciju. Jedan od najstarijih čuvara našeg kulturnog blaga jeste Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Ova institucija je 1. februara proslavila svoj 135. rođendan. Naši učenici, članovi sekcije Hor-Orkestar-Čuvari tradicije, zajedno sa nastavnicom muzičke kulture Dijanom Rogić i nastavnikom pedagogije Enesom Hatibovićem posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 135. godišnjice.

Za sve posjetioce pripremljen je bogat kulturni sadržaj s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo. Predstavljen je Glasnik Zemaljskog muzeja, Sveska za Etnologiju broj 51 i studija “Sevdalinka – od prve vijesti do savremenih pjevača”, uz muzički program ansambla alteRatio, kao i Glasnik ZMBiH – Sveska za Prirodne nauke broj 39. Za najmlađe je pripremljena radionica “Sevdalinka kroz historiju Bosne i Hercegovine”. Naši učenici su imali priliku vidjeti i dvije izložbe: “Before It’s Gone” u saradnji s Academy VII te izložba “Zaštita naslijeđa za izgradnju mira” Fondacije ALIPH. Prvi put u svojoj historiji Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH otvorila je i svoje depoe u kojima čuva bogati višestoljetni knjižni fond sa više od 400.000 publikacija raznih knjiga i ostalih jedinica, onih koje su najviše iz historije i naučne oblasti, a koje se proučavaju u Muzeju. Biblioteka čuva veoma raritetnu zbirku iz austrougarskog perioda i Kraljevine Jugoslavije.

Posjetu ovoj kulturnoj instituciji naši učenici su završili obilaskom najvrijednijeg muzejskog eksponata, sarajevska Hagada, židovski rukopisni iluminirani kodeks, koji potječe iz srednjovjekovne Španjolske i smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste.

Odličnu atmosferu i raspoloženje među učenicima najbolje nam prikazuju fotografije koje su ispunjene najljepšim osmjesima.

Nadamo se da će ovakvih posjeta biti više i da će naši učenici biti čuvari kulturno-historijskog nasljeđa naše drage Domovine.

Kultura ujedinjuje sve aspekte ljudske osobnosti.

D.S. Lihačov

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA