UČENICI OSMIH RAZREDA UČESTVOVALI U DEFILEU “MLADI NA PUTU ŽIVOTA”

Datum objave: 28.06.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Kultura sjećanja je naša dužnost i odgovornost pred našim braniocima, ali i pred novim generacijama koje trebaju slijediti naš primjer i poštovati svoju domovinu i žrtve koje su za nju pale. S ovim ciljem tradicionalno se održava manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024. – od Dana nezavisnosti do Dana državnosti“. Ova manifestacija počela je 1. marta i trajat će do 25. novembra. Organizatori su istakli da ova manifestacija obilježava ključne datume u prošlosti i slavi hrabrost i otpornost naroda i branitelja Bosne i Hercegovine.

U okviru programskih aktivnosti manifestacije u Sarajevu je 5.6.2024. godine organiziran i tradicionalni defile “Mladi na putu života” u kojem su osim državnih zvaničnika, predstavnika kulturnih, vjerskih i nevladinih organizacija učestvovali i učenici sarajevskih osnovnih škola. Među njima su bili i učenici osmih razreda Druge osnovne škole u pratnji nastavnika Adise Divoš, Mirze Valjevca i asistenta Alena Čukurije.

Tokom defilea je položeno cvijeće na nekoliko lokacija u gradu – kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva, Vječne vatre, kod turbeta Alije Izetbegovića i Zida sjećanja na Kovačima.

Učenici su prisustvovali i Svečanoj akademiji manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti” koja je održana iste večeri na platou vanjskog amfiteatra Multimedijalnog centra Kovači u organizaciji Memorijalnog centra Sarajevo. Bila je ovo prilika da saznaju koliko je teško bilo opstati u ratu, ali i koliko je važno ostati ovdje i čuvati ovu našu rodnu grudu, jer rezervne nemamo!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA