USPJEŠNO REALIZIRANA „ŠKOLA PLANINARSTVA“ ZA UČENIKE SEDMIH RAZREDA

Datum objave: 21.06.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u okviru svojih programskih zadataka ove godine je nastavio sa realizacijom projekta „Škola planinarstva“. Projekat podrazumijeva edukaciju učenika VII razreda u planinarenju. Obuka učenika u planinarenju je realizirana na našim olimpijskim planinama, u tri termina: u martu na Trebeviću, u aprilu na Bjelašnici i u maju na Igmanu. Učenici Druge osnovne škole su bili na planinarenju zajedno sa učenicima Treće i Četvrte osnovne škole, pa je ovo bila prilika za upoznavanje i druženje sa vršnjacima.

Nakon realiziranih posjeta našim olimpijskim planinama, možemo sumirati utiske: bilo je to jedno lijepo i nezaboravno iskustvo. Iako su uslovi znali biti prilično teški, a sama ruta često naporna za nenaviknute mlade noge naših učenika, sve je proteklo u najboljem redu i bez ikakvih neželjenih situacija.

Tokom posjeta planinama naši vodiči bili su puni informacija o biljnom i životinjskom svijetu koji naseljava Trebević, Bjelašnicu i Igman. Saznali smo mnogo o reljefu i kako nastaju vrtače, te osnovna pravila planinarenja: da nikada u šumu ne ulazimo sami, da ne ostavljamo u šumi ništa što tamo nije bilo prije našeg dolaska i da svojom posjetom ne uznemiravamo živi svijet.

Učenici su puni utisaka i prilično umorni od pješačenja oko 7 km kroz šumu rado prepričavali svoje doživljaje i šta su sve naučili na planinarskim pohodima. Njihovo ponašanje tokom planinarenja te drugarski odnos prema svim učesnicima zaslužuju sve pohvale.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS na organizaciji „Škole planinarstva“, a također i našim planinarskim vodičima te Gorskoj službi spasavanja koji su se pobrinuli da planinarenje prođe u najboljem redu. Također se želimo zahvaliti nastavnicima koji su bili u pratnji naših učenika na ovim planinarskim pohodima!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA