ZAVRŠNA MANIFESTACIJA PROJEKTA „VOLONTIRANJE JE COOL“

Datum objave: 7.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Vođeni premisom da sreća pomogne nekad, a rad uvijek, s ponosom vam ističemo naše aktivnosti u okviru volonterskog rada. Volonterski rad je specifičan po mnogo čemu: RAD volontera nema CIJENU,  SRCA volontera ne poznaju GRANICE. Volonteri su u djelima konkretni i slobodni, požrtvovani u svim okolnostima, aktivni nosioci pozitivnih promjena u društvenoj zajednici, oni stvaraju odnose i nesebično daruju sebe i svoje vrijeme – kao najbogatiji ljudski resurs!

Naime, 5. decembra se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan volontera. S tim u vezi, učenici naše škole – volonteri su uzeli učešće u Galeriji volonterizma, koji je u konačnici završna manifestacija projekta „Volontiranje je COOL“ – pod pokroviteljstvom Europske unije i Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA). Galerijom volonterizma, cilj je promovisati 100 000 volonterskih sati koji su učenici i učenice volonteri nesebično dali razvoju lokalnih zajednica. Koordinatorice ispred naše škole su bile Indira Memić, pedagog i Alisa Mehmedspahić, psiholog. Manifestacija je upriličena u hotelu Holiday Sarajevo, a učešće je uzelo 48 osnovnih škola iz pet bosanskohercegovačkih kantona: Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton, Zapadnohercegovački kanton, Bosansko-podrinjski kanton i Srednjobosanski kanton. Učenici su bili u pratnji pedagogice Indire Memić i bibliotekarke Enese Ustamujić-Sejdić.

Na posve asertivan način, volonteri Nejra Kadrić, Ajdin Serdarević, Adnan Sarajlić i Hamza Puškar su isprezentovali aktivnosti koje su realizovane i putem plakata zabilježene u našoj školi. Koristimo se prilikom da se zahvalimo i ostalim učenicima – volonterima koji su dali neizmjeran doprinos ovom projektu, a riječ je o sljedećim učenicima: Hatidža Spahović, Adnan Rastoder, Hamza Hodžić, Andrea Dejla Avdić, Hana Mahmutović i Said Heganović. Naši vrijedni učenici – volonteri su svojim predanim i iskrenim radom osvojili vrijednu nagradu, a radi se o multifunkcionalnom uređaju – kopir, skener i printer u jednom uređaju.

Taksativno navedeno, učenici su obradili i zabilježili sljedeće teme:

  1. Zaboravljene igre – socijalne vještine su veoma bitan faktor u našim životima, određuju nas u mnogo čemu, kreiraju našu sadašnjost, vrlo bitno utječu na budućnost. Putem socijalnih igara, ukazali smo na radost življenja, zdrave i lijepe riječi. Volonteri JU „Druge osnovne škole“ Ilidža-Hrasnica su krajem aprila mjeseca pripremili aktivnosti za učenike razredne nastave. Učenici II razreda su zaigrali društvene igrice koje se danas ne igraju često, uz vodstvo i usmjeravanje naših volontera. Tako su igrali „gume“, “klikera“ i „čovječe, ne ljuti se“. Učenici su uživali u ovim aktivnostima, te izrazili želju da zaigraju opet. U planu je da se do kraja školske godine nastavi sa aktivnostima Zaboravljenih igara, gdje će učenici igrati i „Care care govedare“, „Zuce“, „Gluhi telefoni“, „Domine“, „Ledena kraljica“, „Aberečke abertude“, „Ide maca oko tebe“, „Kaladont“, „Kamen-papir-makaze“. Moramo istaći da su igrice bile jako zanimljive učenicima, ushićeno su igrali, družili se i zabavljali.
  2. Svjetski dan nepušenja (31.5.) – ukazali na štetnost konzumiranja cigareta, rekli smo DA zdravlju i zdravom stilu života. Prestanak pušenja je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje, zdravlje svoga srca i svojih bližnjih! Svjetska zdravstvena organizacija svake godine obilježava Svjetski dan nepušenja, s ciljem ukazivanja na zdravstvene i ostale rizike povezane s upotrebom duhana. Volonteri JU „Druge osnovne škole“ Ilidža-Hrasnica su diskutovali o štetnosti duhanskih i električnih cigareta, kao i nargile. Obzirom da su ovi duhanski proizvodi uveliko popularni među omladinom, nužno je na vrijeme govoriti o njihovim posljedicama.
  3. Svjetski dan mentalnog zdravlja (10.10.) – cilj podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja, budući da smatramo da je zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. Život je platno satkano od različitih faza, raspoloženja i emocija. U platno života utkani su i loši dani, pogrešne odluke, nesavršenosti, samoća, ali i radost, sreća, druženje. Sva životna dešavanja su sa nekom svrhom, tu su da probude naše emocije, empatiju – da budemo bolji i prema sebi, i prema drugim ljudima. Učenici – volonteri su ovaj dan simbolično obilježili podijelivši simpatične ohrabrujuće poruke svim učenicima VIII i IX razreda. Učenici su iskazali radost u momentu kada je „šarena korpa“ posjetila njihovo odjeljenje. Držimo do toga da mentalno zdravlje nije odredište, nego proces. U konačnici, radi se o tome kako vozite, a ne kamo idete.
  4. Svjetski dan jabuke (20.10.) – jabuka se smatra jednom od najzdravijih jedinki voća, a budući da je nama imperativ zdravlje i očuvanje zdravlja, odlučili smo upravo jabuci – kraljici voća posvetiti i darovati naše vrijeme! Povodom Dana jabuka, vrijedni učenici- volonteri projekta – Volontiranje je cool, očistili su i pripremili zrele jabuke i podijelili ih mlađim učenicima naše škole. U holu škole je postavljena i prigodna izložba, gdje su se i ostali učenici tokom velikog odmora mogli poslužiti slasnim jabukama. Uz sve to, tokom odmora je školom odzvanjala muzika: “Jabuko, jabučice” sa albuma Dječiji snovi, uz koju su učenici čak i zaplesali. “Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van.”

Znajte da volonteri nisu plaćeni,

ne zato što su bezvrijedni,

već zato što su neprocjenjivi.

          Ne zaboravite:

  • Volontiranje vodi ka konkretnim promjenama.
  • Nema boljeg vremena da djelujete od sadašnjeg.
  • Biti human i velikodušan, biti topao i osjećajan su karakteristike ljudi koje se izuzetno cijene, a iste su nažalost rijetke.
  • Treba davati od srca onim ljudima koji su u teškoj životnoj situaciji i bez pomoći..
  • Svakome se može dogoditi – svakome i sve: bolesti, neimaština, bankrot, potresi, poplave, nesreće, razne tragedije…
  • Uvijek, kad god možemo treba pomagati, jer to je osjećaj koji svakog čovjeka čini velikim, ispunjenim i sretnim.

Dragi naši učenici volonteri, upućujemo Vam iskrene čestitke! Nastavite neustrašivo i hrabro nizati uspjehe, a zaista jedan od najljepših životnih uspjeha jeste biti dobar i plemenit čovjek, a vi to doista jeste!

Ruka koja daje uvijek je iznad one koja prima!

                                                                                                                                     Tekst pripremile:

Indira Memić & Enesa Ustamujić-Sejdić

FOTOGALERIJA