BIBLIOTEKA JE MOJ ŠARENI SVIJET

Datum objave: 2.11.20 Objavio: Rialda Bibuljica

BIBLIOTEKA JE MOJ ŠARENI SVIJET

Školska biblioteka bitno učestvuje u edukaciji učenika, svrsishodnom iskorištavanju vremena, te osigurava pristup sadržajima. Dolazak u biblioteku će učenike motivisati na zasnivanje različitih ideja, korisnih u procesu učenja, samostalnom pristupanju istraživačkom radu, vrednovanju i pravilnom odabiru materijala. U procesu obrazovanja učenika ima značajnu uloguza cjeloživotno učenje. U biblioteci djeca razvijaju svoju maštu, formiraju čitalačke navike i dolaze do različitih spoznaja.

Akcijska grupa Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH je ispred Univerziteta u Sarajevu za 2020. godinu, pozvala učitelje osnovnih škola da učestvuju u likovnom natječaju. Poziv je bio namijenjen učenicima svih osnovnih škola prvog i drugog razreda. Tema za likovne radove je bila “Moja bibliotekarka/Moj bibliotekar“. Natječaj je bio otvoren do 20. oktobra 2020. godine.Cilj ovog natječaja je bio skrenuti pažnju na značaj biblioteke i čitanja knjiga, a posebno za mlade.

Naši učenici su kao i uvijek do sada, svojim likovnim radovima doprinijeli realizaciji ovog natječaja. Komisija za odabir likovnih radovaje odabrala  trideset radova za online izložbu i tri rada koja su najbolje odgovorila na temu. Zasluženo prvo mjesto je osvojio učenik naše škole Vedad Hondo II-1 razred, učiteljica Azra Nikšić. Svečani prijem i dodjela nagrada su upriličeni 30.10.2020. godineu Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Nagrade su uručili prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH. Ovom prilikom uručeni su i poklon paketi knjiga za biblioteke osnovnih škola koje pohađaju nagrađeni učenici.

Zaista smo ponosni na naše učenike i njihove nastavnike koji nas uvijek predstavljaju na najbolji i najljepši način.Želja nam je da ovakvih natječaja bude još mnogo, a djece koja će učestvovati na njima još više, jer knjige su izvoriznanja i u njima je zapisana sva mudrost svijeta.

Pripremila: Emina Memija

FOTOGALERIJA