DRUGA OSNOVNA ŠKOLA NA GALERIJI VOLONTERIZMA 2022.

Datum objave: 13.12.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Volonteri su plemeniti pojedinci unutar zajednice koji ne štede svoje vrijeme, trud i sredstva da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA od 2011. implementira projekat „Volontiranje je cool!“ kojim se želi ukazati na značaj volontiranja osnovaca za razvoj savremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Zajedno sa školama, kao ključnim nositeljima odgoja i obrazovanja, žele pripremiti učenike na suživot s drugima u zajednici te kod njih razvijati i poticati kvalitetan sistem vrijednosti i odgovornosti za zajednicu. Projekat “Volontiranje je cool!” se bazira na dobrovoljnom angažmanu učenika osnovnih škola koji jednom sedmično realiziraju volonterske aktivnosti po sopstvenom izboru. Učenici identifikuju probleme lokalne zajednice i volonterskim aktivnostima doprinose rješavanju identifikovanih problema.

Učenici sedmog razreda Druge osnovne škole su bili aktivni učesnici projekta „Volontiranje je cool!“ pod vodstvom nastavnice Adise Musić i pedagoga škole Indire Memić kao koordinatora projekta. Oni su od maja do decembra ove godine praktično i kroz humanitarni rad realizirali tri aktivnosti:

  • Obilježavanje Međunarodnog dana porodice 15.5.2022.
  • Obilježavanje Svjetskog dana hrane 16.10.2022.
  • Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije 16.11.2022.

Svoj volonterski rad učenici su predstavili na portfoliu koji su prezentirali na na završnoj manifestaciji projekta – Galeriji volonterizma. Manifestacijom Galerija volonterizma ujedno se obilježava Međunarodni dan volontera 5. decembar te se sumiraju realizirane volonterske aktivnosti na nivou cijele BiH. Ove godine manifestacija je održana u Hotelu Hills na Ilidži, a našu školu su predstavljali učenici volonteri: Nikšić Merjem, Zilkić Sadat, Atija Ibrahimović, Nejla Palo, Bakir Laličić, Mirnes Berilo, Kerim Đipa, Armin Demir, Bunar Nirvana i Ajša Ibrahimović.

Volontere projekta „Volontiranje je cool!“ podržavaju predstavnici lokalnih vlasti, javne institucije, lokalne kompanije, ali i međunarodne organizacije, koje za sve volonterske grupe obezbjede simboličnu nagradu. Svaki volonter po završetku projekta dobije potvrdu o volontiranju, kao priznanje za volonterski doprinos zajednici.

Zahvalni smo koordinatorima projekta u našoj školi Adisi Musić i Indiri Memić i svim našim mladim volonterima na nesebičnom trudu da pomognu bližnjima, kao i na dostojnom predstavljanju Druge osnovne škole na svečanoj manifestaciji Galerija volonterizma. Želimo im mnogo uspjeha u daljem radu i još puno uspješno realiziranih projekata u budućnosti!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA