Memorijalno – historijski susret ” Dani kotoračkih bitaka ”

Datum objave: 28.03.19 Objavio: admin

Ispred spomen-obilježja u Donjem Kotorcu 18. marta 2019. polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je godišnjica legendarne Kotaračke bitke i Dan mjesne zajednice Butmir. Organizatori obilježavanja ove manifestacije su Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Ilidža i Općina Ilidža, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Mjesne zajednice Butmir i Donji Kotorac, osnovne i srednje škole Ilidže, te Islamska vjerska zajednica iz Butmira.
Nastavljajući dugogodišnju poslijeratnu tradiciju obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti i njegujući historiju borbe protiv agresije i ove godine po 24. put okupili su se nekadašnji suborci, građani, učenici i brojni gosti kako bi na dostojanstven način obilježili memorijalno-historijski susret „Dane kotoračkih bitaka.“ Cvijeće su položile delegacije Općine Ilidža, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca, rodbina i prijatelji. Cvijeće je položeno i ispred spomen-obilježja u Butmiru.
Na ovoj manisfestaciji prisustvovali su i učenici Druge osnovne škole sedmih i osmih razreda, predvođeni nastavnicom Adisom Musić.
Kako su nam rekli iz JOB Unije veterana Memorijalno-historijske susrete organizuju najviše zbog učenika i generacija koje dolaze, da bi im kazali šta se to dešavalo u najtežim ratnim godinama naše historije, a što, još uvijek, ne mogu učiti u svojim školama i školskim knjigama, ali i zbog preživjelih boraca i naroda ovih prostora, da se još jedanput podsjete i da se ne zaboravi. Narod je izdržao nezapamćenu agresiju, slabo naoružani, nedovoljno organizovani i pripremljeni, borci – heroji, su se oduprijeli mnogostruko jačem i opremljenijem agresoru, spremni i odlučni da u toj borbi, koja se vodila od 17.do 21. marta 1993. godine za spas svog naroda, daju svoj život, i uspjeli su tada, ali uspjeli su i u svim ostalim odbranama Donjeg Kotorca, a odbrana se vodila, bukvalno, svaki dan, svih ratnih godina i na ruševinama starog, danas je izrastao novi, daleko ljepši Kotorac.
Nagrađeni su i učenici u pisanju literarnih radova. Treće mjesto u pisanju literarnih radova je osvojio Ahmed Zjajo, učenik šestog razreda, drugo mjesto učenica sedmog razreda Hadžera Ćelović, i prvo mjesto pripada učenici devetog razreda Remzi Oković.
Učenici koji su prisustvovali manifestaciji su:
1. Faris Laličić
2. Samela Jugo
3. Nejla Dević
4. Adna Maslo
5. Davud Čaušević
6. Dalila Veladžić
7. Hana Hukara
8. Hana Barac
9. Karović Sada
10. Belmin Đipa
11. Eldar Gušić
12. Indira Muharemović
13. Hena Muzur
Nastavnica Adisa Musić

FOTOGALERIJA