MLADA KARATISTICA – AMIRA VEJSELI

Datum objave: 14.02.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Karate kao borilačka vještina je otkriven kada je jedan nepoznati vojni liječnik primijetio da su vojnici s Okinawe izuzetno fizički spremni. Kada se o tome raspitao, saznao je da oni treniraju borilačku vještinu zvanu Te. To se pročulo i do japanskog cara i on je pozvao okinavljanske majstore da je javno prikažu. Za demonstraciju je određen okinavljanin Gichin Funakoshi. On je cijeli svoj život posvetio popularizaciji karate vještine i prozvan je ocem modernog karatea. Godine 1930. on je promijenio naziv vještine iz Te u Karate što na japanskom znači prazna ruka ili borba bez oružja. Nakon toga karate se proširio po čitavom svijetu.

Ovaj sport je veoma popularan na našim prostorima i mnogo je mladih koji se bave ovom plemenitom vještinom. Sretni smo što su učenici i učenice naše škole naročito uspješni u ovoj disciplini. Već smo spominjali neke od njih, a u ovom prilogu predstavljamo vam Amiru Vejseli, učenicu VII-3 razreda koja se već dugi niz godina bavi karateom.

Amira trenira u Karate klubu Kapiten – Ilidža i učestvovala je na dosta takmičenja, a samo u prošloj godini osvojila je četiri medalje. Na Kantonalnom prvenstvu Karate saveza KS u kategoriji do 12 godina i do 50 kg Amira je osvojila 2. mjesto. Dvanaesto otvoreno prvenstvo Vogošća open također je bilo uspješno za Amiru gdje je osvojila također 2. mjesto u kategoriji 13. godina. Potom je učestvovala na 4. Mawashi kupu gdje je osvojila 3. mjesto. Posljednju medalju donosi nam sa Kantonalnog prvenstva u karate održanog 18.12.2021. godine u Vogošći, gdje je Amira osvojila 3. mjesto.

Čestitamo našoj učenici i želimo joj puno sreće na narednim takmičenjima te da se u njenoj kolekciji medalje i dalje nižu.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA