OBILJEŽAVANJE DANA PLANETE ZEMLJE

Datum objave: 22.05.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Svake godine, 22. aprila, svijet obilježava Dan planete Zemlje. Obilježavanje ovog dana kao Dana planete Zemlje tradicija je od 1970. godine. Dan planete Zemlje namijenjen je svima koji su svjesni da je naš jedini dom, planeta Zemlja, brojnim neprimjerenim aktivnostima čovjeka, kritično ugrožena i treba hitnu pomoć i radikalnu promjenu ponašanja svakoga od nas. Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je „Investiraj u našu planetu“. Svjetska zajednica se ovom temom fokusira prvenstveno na posljedice klimatskih promjena koje svi već osjećamo, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja.

Naša škola obilježila je ovaj značajan dan održavanjem sportskog takmičenja pod nazivom „Igre bez granica“. Sportske discipline koje su obilježile ovo takmičenje i u kojima su se naši učenici od petog do devetog razreda međusobno takmičili su odbojka i košarka za učenike sedmih, osmih i devetih razreda i igre bez granica za učenike petih i šestih razreda. Rezultati ovog takmičenja su sljedeći:

  • u igrama bez granica, u kategoriji petih razreda najbolji su bili učenici V-3 razreda,
  • u kategoriji šestih razreda najbolji su bili učenici VI-2 razreda.

Najbolje košarkaško umijeće pokazali su učenici VII-1 u kategoriji sedmih razreda i učenici VIII-2 u kategoriji osmih razreda.

U odbojci su se takmičili učenici i sedmih i osmih i devetih razreda i postigli sljedeće rezultate:

  • u kategoriji sedmih razreda, najbolji su bili učenici VII-1,
  • u kategoriji osmih razreda, najbolji su bili učenici VIII-1,
  • u kategoriji devetih razreda, najbolji su bili učenici IX-2.

Takmičenje je prošlo u vrlo napetoj, razigranoj i veseloj atmosferi. Uprava škole obezbijedila je svim takmičarima medalje, diplome i zahvalnice. Ovim takmičenjem smo pokazali da sportom investiramo u našu planetu, a posebno organiziranjem sportskih događaja, promovišemo  održivost i zaštitu životne sredine.

Čuvajmo Zemlju, jer Zemlja čuva nas!

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA