OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA UČITELJA

Datum objave: 11.10.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. oktobra kojega je UNESCO proglasio 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Cilj je Svjetskog dana učitelja mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Poziv koji je kroz historiju uvijek bio cijenjen više je od profesije. Učitelj je bio uzor, nositelj znanja, umjetnik za katedrom, u razredu, u dvorani. Dobroga učitelja s manirama razumijevanja, s osobnim stavom i znanjem đak prepoznaje. Školske godine su se nizale, no rado se sjećamo naših učitelja koji su nas učili i bili nam podrška.

U našoj školi ovaj dan je uljepšan učeničkim likovnim i literarnim radovima posvećenim učiteljima i nastavnicima. Za učenike je ovaj dan bio nenastavni, a uposlenici Druge osnovne škole ovaj praznik proveli su u zajedničkom izletu na Malak Farmi u Kaknju.

Svim učiteljima i nastavnicima čestitamo 5. oktobar sa željom da ih i dalje krase

Upornost,

Čast,

Inovativnost,

Tolerancija,

Entuzijazam i

Ljubav!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA