SARAJEVSKE ŠKOLE ČUVAJU SJEĆANJE NA DEVET HEROJA OSLOBODILAČKOG RATA

Datum objave: 13.06.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U četvrtak 26.5.2022. godine u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači je predstavljena infografika o devet heroja oslobodilačkog rata – Safetu Hadžiću, Mehdinu Hodžiću, Hajrudinu Mešiću, Adilu Bešiću, Safetu Zajki, Midhadu Hujduru – Hujki, Enveru Šehoviću, Nesibu Malkiću i Izetu Naniću. Oni su ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine dobili Orden heroja oslobodilačkog rata „za izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru na RBiH“.

Predstavljeni projekt je djelo Fonda Memorijala KS, a izradu infografika sufinansirali su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Ministarstvo za boračka pitanja KS, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

„Ovim projektom na jedan sistemski način i kontinuiranom brigom, o onome zbog čega je Fond i osnovan, te projektima koje on radio i do sada, poput Muzejske postavke heroji oslobodilačkog rata, Fond Memorijala nastavlja da širi ideju i ponos pri sjećanju na pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine s ciljem promoviranja onoga što je najvrjednije – s ciljem kreiranja i prihvatanja stvarnih heroja i približavanje slike o njima našoj djeci koja treba da izgrade svijest o žrtvi koju su oni podnijeli, da mi danas u slobodi možemo da govorimo i djelujemo u Bosni i Hercegovini“, izjavio je direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić.

Posebnu podršku ovom projektu pružilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

„Infografike su jedna uokvirena priča i one će da stoje na svim vidnim mjestima u školama. One će da potaknu učenike da istražuju, da čitaju dalje, da se udube u živote ovih heroja, kao što sa guštom čitaju o glumcima, o životu nekih muzičara. U najmanju ruku oni treba da se malo zaintrigiraju za živote ovih heroja istražujući po čemu su oni bili posebni“, poručila je ministrica Naida Hota-Muminović.

Kako je tom prilikom poručeno, riječ je o jedinstvenom edukativnom materijalu, koji sadrži informacije o devet izuzetnih ljudi, koje su lako shvatljive i prilagođene mlađim naraštajima. Pet inforgrafika sa posebno prilagođenim materijalom dodijeljeno je i obrazovnim ustanovama i udruženjima za slijepa i slabovidna lica. Ova infografika dio je edukativnog seta posvećenog herojima oslobodilačkog rata koji još sadrži bojanku i zbornik literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola.

Pripremila: Selma Bećirović